UWV sectorbeschrijving Uitzendarbeid

Publicatiedatum: 22 okt 2015

Het UWV-sectorrapport Uitzendarbeid, aard, omvang en ontwikkelingen schetst dat de kans om via een uitzendbaan aan een vaste of tijdelijke werkplek te komen van 2009 tot 2014 aanzienlijk is verslechterd. Stroomde in 2009 nog 28 procent van de werkloos werkzoekenden via een uitzendbaan door naar vast werk, in 2014 is dat nog 22 procent. In de afgelopen vijf jaar is daarmee de kans toegenomen dat uitzendkrachten in een uitzendbaan ‘blijven hangen’. Dat heeft te maken met de slechte conjunctuur, maar UWV signaleert ook een structurele daling over een langere periode. Dat baart zorgen omdat uitzendwerk voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt vaak een opstap vormt naar een andere baan. De sector onderneemt veel initiatieven om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag te helpen.

Dat lijkt ook te lukken. Zo is het aantal WW’ers dat via een uitzendbaan aan de slag is gekomen via een uitzendbaan gegroeid van 72 duizend in 2012 tot ruim 90 duizend in 2014. En helpen uitzendbureaus meer dan andere ondernemingen, gedeeltelijk arbeidsgeschikten aan de slag. Van belang is, zo concludeert UWV, dat deze maatschappelijke rol van uitzendarbeid kaarsrecht overeind blijft staan.
UWV maakt samen met werkgevers- en werknemersorganisaties, SBB en VNG analyses van ruim twintig sectoren en drie beroepsgroepen. De beschrijvingen bieden een actueel beeld van de tekorten en overschotten op de arbeidsmarkt. Hierdoor is het mogelijk om lang openstaande vacatures en onnodige werkloosheid te voorkomen en zo bij te dragen aan een sterkere economie.

Download: 20151022 UWV sectorbeschrijving Uitzendarbeid (pdf, 1 MB)

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten