UWV Sectorbeschrijving Schoonmaak

Publicatiedatum: 12 jul 2013

De toenemende vergrijzing van werknemers in de schoonmaaksector zorgt voor een groeiende vervangingsvraag op de middellange termijn. Daarnaast ontstaan er nieuwe functies in de schoonmaak en biedt de sector Zorg perspectief voor schoonmaakwerknemers. Voorzien wordt dat de vraag naar gekwalificeerd personeel op de middellange termijn sterk toeneemt. UWV verwacht een groei van het aantal vacatures van 18 duizend in 2013 tot gemiddeld 27 duizend per jaar in de periode 2015-2018. Vooral voor de specialistische schoonmaakberoepen, zoals graffitiverwijderaars, zullen naar verwachting tekorten ontstaan.

Uit de sectoranalyse Schoonmaak blijkt dat de sector relatief goede kansen op werk biedt aan ouderen en aan mensen met een uitkering. De sector ontplooit veel initiatieven die ten doel hebben om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals arbeidsgehandicapten, aan de slag te helpen.

UWV maakt in 2013 arbeidsmarktbeschrijvingen van 20 sectoren. Deze kennis, bijvoorbeeld over (te verwachten) tekorten en overschotten, draagt bij aan het beter functioneren van de arbeidsmarkt. Hierdoor wordt zichtbaar waar zich baan- en opleidingskansen voordoen voor werkzoekenden, en waar werkgevers geschikt (te maken) personeel kunnen vinden voor tekortberoepen.

De samenvatting van dit rapport geeft de essentie weer van de UWV Sectorbeschrijving Schoonmaak.

Download: UWV Sectorbeschrijving Schoonmaak (pdf, 1 MB)

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten