Overstapberoepen voor receptionisten

Publicatiedatum: 15 aug 2017

De arbeidsmarktkansen voor receptionisten zijn beperkt. Landelijk zoeken in de eerste helft van 2017 bijna 35 duizend mensen een baan als receptionist. Daar staan gemiddeld slechts 400 openstaande vacatures tegenover. Om deze reden brengt UWV in kaart wat kansrijkere overstapberoepen zijn voor receptionisten. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen andere administratieve overstapberoepen en niet-administratieve overstapberoepen.

Andere administratieve beroepen bieden perspectief op werk

Er zijn administratieve beroepen die betere kansen bieden op een baan. Dit geldt bijvoorbeeld voor  de medewerker personeel en organisatie en de projectassistent. Ook backofficefuncties in de financiële richting, zoals de incassomedewerker  bieden kansen voor receptionisten.

Receptionisten hebben nog wel goede perspectieven om als receptionist aan de slag te blijven in het hotelwezen. Het aantal vacatures voor receptionist bij hotels is behoorlijk groot.

Buiten de administratie betere kansen

De huidige arbeidsmarktkansen zijn voor de niet-administratieve overstapberoepen gemiddeld genomen beter. Meer kansen voor receptionisten liggen er bij het beroep callcentermedewerker outbound (belt potentiële klanten op) en voor de intercedent op een uitzendbureau. Voor dit laatste beroep is wel een afgeronde hbo-opleiding (en/of een gerichte beroepsopleiding) vereist.

Mogelijkheden om als receptionist aan de slag te gaan liggen daarnaast in commerciële beroepen (in de groothandel, in de detailhandel), in de horeca en ook in logistieke beroepen. Ook als callcentermedewerker inbound (neemt binnenkomende gesprekken aan in een callcenter) zijn er kansen, mede gelet op de omvangrijke vacaturemarkt.

De kansen op werk voor de objectbeveiliger zijn gemiddeld. Een overstap naar dit beroep is voor de receptionist dus een relatief gunstig alternatief. Wel is een mbo-opleiding tot beveiliger vereist. Steeds vaker wordt de functie van beveiliger gecombineerd met receptiewerkzaamheden.

Leerwerkloket adviseert bij omscholing

Voor een aantal overstapberoepen hebben mensen een specifieke opleiding nodig. Het Leerwerkloket adviseert werkzoekenden bij de keuze van een opleiding. Kijk op de website van lerenenwerken.nl voor een Leerwerkloket bij u in de buurt.

Download: Overstapberoepen voor receptionisten (pdf, 151 kB)

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten