Overstapberoepen voor administratief medewerkers secretariaat

Publicatiedatum: 22 aug 2017

Administratief medewerkers die op een secretariaat werken en een andere baan zoeken, hebben vooral kans op werk in niet-administratieve beroepen. Bijvoorbeeld als callcentermedewerker of als intercedent op een uitzendbureau. Maar ook binnen de administratieve beroepen zijn er mogelijkheden, met name in financieel-administratieve beroepen (incassomedewerker, junior accountant).

Overstapberoepen met meer kans op werk

De kansen om als administratief medewerker aan de slag te gaan, zijn ondanks de aantrekkende economie beperkt. Dat komt doordat veel administratieve processen zijn geautomatiseerd. UWV breng daarom beroepen in kaart die meer kans op werk bieden voor administratief medewerkers die willen overstappen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen aan de ene kant ‘andere administratieve overstapberoepen’, en aan de andere kant ‘niet-administratieve overstapberoepen’.

Buiten de administratie betere kansen

De huidige arbeidsmarktkansen zijn voor de ‘niet-administratieve overstapberoepen’ gemiddeld genomen beter dan voor ‘andere administratieve beroepen’.

Voor administratief medewerkers zijn er behoorlijke kansen in klantcontactberoepen. De meeste vacatures staan open voor commercieel medewerkers binnendienst, voor callcenter medewerkers en voor medewerkers klantenservice. Deze beroepen  hebben een gemiddelde tot goede kans op werk. Maar ook logistieke beroepen of een beroep als woonbegeleider in een gezinsvervangend tehuis of wooncentrum bieden arbeidsmarktperspectief.

De beste kansen zijn er als callcentermedewerker  en als intercedent op een uitzendbureau. Voor deze laatste functie is wel een beroepsopleiding vereist en is minimaal hbo-werk- en denkniveau noodzakelijk.

Financieel- administratieve beroepen bieden ook kans op werk

Er zijn administratieve beroepen die behoorlijke kansen bieden op een baan. Dat geldt bijvoorbeeld voor het beroep junior-accountant. Voor dit beroep hebben werkzoekenden wel een afgeronde mbo4-opleiding (junior accountant) nodig Ook zijn er andere administratieve beroepen waarnaar administratief medewerkers secretariaat kunnen uitwijken, zoals incassomedewerker en medewerker personeelszaken. Bij deze beroepen ligt de kans op werk rond het gemiddelde. Daarmee is het  arbeidsmarktperspectief voor dit soort beroepen iets beter dan voor een voor een administratief medewerker secretariaat.

Leerwerkloket adviseert bij omscholing

Voor een aantal overstapberoepen hebben mensen een specifieke opleiding nodig. Het Leerwerkloket adviseert werkzoekenden bij de keuze van een opleiding. Kijk op de website van lerenenwerken.nl voor een Leerwerkloket bij u in de buurt.

Download: Overstapberoepen voor administratief medewerkers secretariaat (pdf, 151 kB)

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten