Na de WW in de bijstand. De doorstroom van WW naar bijstand per gemeente, prognose tot 2017

Publicatiedatum: 22 mrt 2016

Een beperkt deel van de mensen met een WW-uitkering krijgt na het beëindigen van de WW een bijstandsuitkering. UWV heeft onderzocht hoeveel WW’ers doorstromen naar de bijstand en welke groepen het meeste risico lopen.

Het aantal mensen dat na afloop van de WW-uitkering in de bijstand terecht komt, groeide in de afgelopen 5 jaar van 22.000 (2011) naar bijna in 33.000 (2015). Naar verwachting groeit deze doorstroom van de WW naar de bijstand niet verder.

De doorstroom naar de bijstand is hoger dan gemiddeld bij alleenstaanden, alleenstaande ouders met kind(eren), ouderen (55-plussers), mensen met een laag opleidingsniveau (MBO-1 of minder) en mensen die wonen in een woonwijk met een lage sociaaleconomische status.

Het doorstroompercentage is hoog in de meeste grote steden. Hiermee is de doorstroom naar de bijstand vooral een grootstedelijk probleem.

Beleid van gemeente ’s-Hertogenbosch gericht op het beperken van de instroom in de bijstand lijkt succesvol te zijn.  Naar schatting levert het beleid een beperking van de doorstroom met 30 tot 40% op.
Download: 20160322 Na de WW in de bijstand. De doorstroom van WW naar bijstand per gemeente (pdf, 2 MB)

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten