Moeilijk vervulbare vacatures. Landelijk overzicht van beroepen

Publicatiedatum: 06 sep 2019

UWV brengt elk jaar in beeld bij welke concrete beroepen werkgevers te maken hebben met moeilijk vervulbare vacatures en waar daardoor de beste kansen op werk liggen voor werkzoekenden.

In totaal beschrijft dit rapport bijna 140 beroepen, verdeeld over 13 richtingen. Voor een belangrijk deel gaat het om de bekende sectoren: techniek, ICT, zorg, onderwijs, horeca, transport en logistiek. In 2019 zien we voor het eerst ook moeilijk vervulbare vacatures in een aantal nieuwe segmenten: veiligheid, verkoop, juridisch en overheid. Het rapport geeft een goed beeld waar de beste kansen op werk liggen voor werkzoekenden.

De lijst bestaat uit meerdere bekende tekortberoepen (zoals metselaars, elektriciens, verspaners, calculators, programmeurs, verzorgenden, wijkverpleegkundigen, koks, vrachtwagenchauffeurs en leerkrachten in het basisonderwijs). Daarnaast zijn er dit jaar ook moeilijk vervulbare vacatures in beroepen waarvan in het algemeen minder bekend is dat er tekorten zijn, denk aan Customer Due Dilligence specialisten, declaranten, beleidsmedewerkers ruimtelijke ordening en ongediertebestrijders.

Er is vooral een tekort aan mensen met specifieke kennis en vaardigheden. Veelal gaat het om beroepen waarvoor vakmensen met een middelbare beroepsopleiding worden gevraagd. Ook hoger opgeleide professionals zijn schaars. Met de steeds krapper wordende arbeidsmarkt zien we echter ook steeds meer moeilijk vervulbare vacatures voor beroepen waarvoor geen of nauwelijks instroomeisen worden gesteld. Dit jaar gaat het om 20 beroepen: van assemblagemedewerker tot asbestverwijderaar, van heftruckchauffeur tot verkeersregelaar en van schoonmaker tot verkoopmedewerker tankstation.

Aanvulling

In aanvulling op deze publicatie is op 23 december 2019 een overzicht van de ‘Beroepen met de beste kansen’(pdf, 284 kB) verschenen.

Download: Moeilijk vervulbare vacatures 2019 (pdf, 965 kB)

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten