Krapteberoepen in Nederland

Publicatiedatum: 14 feb 2017

UWV heeft in kaart gebracht welke beroepssegmenten kampen met moeilijk vervulbare vacatures. De uitkomsten van dit onderzoek staan in de notitie ‘Kansrijke beroepen: waar is de arbeidsmarkt krap? Landelijk overzicht’.

Met het opleven van de economie ontstaan er steeds vaker vacatures waarvoor het lastig is gekwalificeerd personeel te vinden. De meeste knelpunten doen zich voor in de techniek en in de ict. Binnen de techniek gaat het om beroepen als onderhoudsmonteur, CNC-verspaner, elektricien, loodgieter, ontwerper-constructeur en werkvoorbereider-calculator. Op ICT gebied betreft het onder andere programmeurs voor specifieke talen (dot.net, java) en systeemanalisten en –ontwikkelaars.

Ook in de bouw treden inmiddels knelpunten op. Door het aantrekken van de sector is er steeds meer vraag naar vakmensen, zoals metselaar en timmerman. Daarnaast zien we ook in de zorg meer krapteberoepen dan twee jaar geleden toen veel zorgorganisaties nog middenin grote reorganisatierondes zaten.

Al met al concentreren de krapteberoepen zich in de volgende segmenten: 


- Techniek-industrie-bouw
- ICT
- Zorg
- Economisch-financieel
- Onderwijs
- Transport en logistiek
- Groen
- Horeca

Voor de meeste van de genoemde beroepssegmenten is het waarschijnlijk dat er ook de komende jaren krapte op zal treden. Met het doorzetten van de economische groei neemt het aantal vacatures toe. Bovendien gaat door de vergrijzing veel ervaren personeel met pensioen. Vaak is de instroom uit het onderwijs onvoldoende om in deze vervangingsvraag te voorzien.

Mensen die bijvoorbeeld vanwege bezuinigingen of reorganisaties op zoek moeten naar ander werk, zien met deze lijst waar de beste arbeidsmarktkansen liggen.
Download: 20170214 notitie landelijke lijst krapteberoepen (pdf, 541 kB)

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten