Kansrijke en minder kansrijke beroepen

Publicatiedatum: 13 aug 2020

UWV brengt voor het eerst sinds de coronacrisis in kaart welke beroepen nog goede baankansen bieden en in welke beroepen de kansen sterk zijn afgenomen.

Meest kansrijke beroepen

De meest kansrijke beroepen boden ook al voor de coronacrisis goede baankansen. In het overzicht met kansrijke beroepen staan veel zorgberoepen, zoals verzorgenden IG, (wijk)verpleegkundigen, operatieassistenten en GZ psychologen. Voor de coronacrisis waren in de zorg al grote personeelstekorten. Ook onder bijvoorbeeld leerkrachten, ICT’ers, monteurs, accountants en hoveniers is er nog altijd sprake van een tekort aan personeel.

Minst kansrijke beroepen

De minst kansrijke beroepen boden ook al voor de uitbraak van het coronavirus minder goede kansen op werk. Naar verwachting blijven de baankansen in deze beroepen (voorlopig) beperkt. Sommige van deze beroepen hebben te maken met digitalisering, zoals ondersteunende secretariële medewerkers, baliemedewerkers bij banken of postagentschappen, bibliotheekmedewerkers en drukkerijmedewerkers. Hierdoor verdwijnt (een deel van) het werk en nemen de baankansen af.

Door coronacrisis getroffen beroepen

Sommige sectoren zijn zwaar getroffen door de coronacrisis. Beroepen die tot voor de crisis nog te maken hadden met tekorten, maar nu niet meer, zijn vooral te vinden in de horeca, verkoop, beveiliging en transport & logistiek. Zo zijn de kansen voor bijvoorbeeld koks, objectbeveiligers en buschauffeurs ineens een stuk kleiner geworden. Dat de baankansen in deze beroepen zijn afgenomen kan iets tijdelijks zijn, maar het kan ook langer duren als het slechter gaat met de economie.

Download: Kansrijke en minder kansrijke beroepen sinds corona (pdf, 501 kB)

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten