Factsheet uitzendwerk

Publicatiedatum: 21 dec 2017

UWV verwacht komend jaar een groei van 4,5% van het aantal banen in de sector ‘Uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling’. Dat is iets lager dan afgelopen jaar, maar nog altijd een hogere groei dan gemiddeld voor alle sectoren. Een derde van de WW’ers gaat aan de slag op een uitzendcontract. Er is vooral vraag naar technische, agrarische en logistieke uitzendkrachten.

Uitzendwerk is belangrijk voor de Nederlandse economie. In het derde kwartaal van 2017 werken 291 duizend mensen als uitzendkracht. Mensen met een uitzendcontract komen vaker in de WW terecht dan mensen die werken met een vast of tijdelijk contract. Tegelijkertijd biedt uitzendwerk goede kansen voor werkzoekenden.

Eén op de drie WW’ers gaat aan de slag op een uitzendcontract. In 2016 gingen ruim 93 duizend WW’ers aan de slag via een uitzendcontract. Slechts 9% hiervan is minder dan zes maanden aan de slag. Maar de helft van deze WW’ers blijft minimaal een jaar aan het werk. Dat aandeel is wel lager dan bij WW’ers die aan het werk gaan op een tijdelijk (65%) of een vast contract (70%).

Uitzendwerk biedt kansen voor WW’ers

Uitzendwerk is vooral van belang voor werkzoekenden die bij UWV ingeschreven staan met een technisch, agrarisch en transport & logistiek beroep. Er liggen voor WW’ers veel kansen in de bouw en industrie om via een uitzendbaan weer aan de slag te komen. Dat betreft niet alleen productiewerk, maar er liggen ook kansen voor vakkrachten, zoals timmerman, metselaar, monteur en lasser. In transport- en logistiekfuncties zijn ook goede kansen. Dan gaat het om beroepen als magazijnmedewerker, logistiek medewerker of heftruckchauffeur. Ook in de agrarische beroepen zijn kansen, bijvoorbeeld voor medewerker groenvoorziening of bloementeelt.

Uitzendorganisaties hebben de ambitie om in 2020 minimaal 20% van de uitzendkrachten een opleiding te laten volgen. Vorig jaar volgde 14% een opleiding. UWV werkt samen met uitzendorganisaties om WW’ers via een stage en opleiding te plaatsen in sectoren waar veel vraag is naar personeel.

Download: 20171221 Factsheet uitzendwerk (pdf, 370 kB)

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten