Factsheet technische beroepen

Publicatiedatum: 06 feb 2018

Techniek is een belangrijke motor van de economie: 1,2 miljoen mensen werken in een technisch beroep. Alleen in bedrijfseconomische en administratieve beroepen werken nog meer mensen. Sinds het begin van 2016 is het aantal vacatures gegroeid met 16% naar 61.000 in het 3e kwartaal van 2017.

Krapte neemt toe: kansen voor werkzoekenden

Het aantal moeilijk vervulbare vacatures in de bouw en industrie groeit. In de bouw is er vooral vraag naar vakspecialisten zoals metselaars, schilders en bouwmonteurs. In de industrie en metaal gaat het om cnc-verspaners, machinebedieners, lassers en procesoperators. Maar ook middenkader en hoger technisch personeel is moeilijk te vinden: werkvoorbereiders, calculators, ontwerper-constructeurs.

Sterke daling WW-uitkeringen

Het aantal nieuwe WW-uitkeringen voor technici daalde de afgelopen jaren sterk door de aantrekkende economie. Waren er in 2013 nog 125.000 nieuwe WW-uitkeringen, in 2017 zijn dit er nog maar 58.000. De kans om binnen 12 maanden weer aan het werk te komen, is voor technici beter dan gemiddeld. 75% van de WW’ers met een technisch beroep gaat binnen een jaar weer aan het werk tegenover een gemiddelde van 65%.

Kansen voor werkzoekenden met interesse in techniek

UWV werkt samen met partners aan opleidings- en omscholingstrajecten, die ook voor werkzoekenden zonder concrete ervaring in de techniek interessant zijn. Vaak hebben deelnemers al ervaring in de techniek, maar ook werkzoekenden uit andere sectoren stappen over naar de techniek. Voorbeelden zijn ICT-medewerkers, magazijnmedewerkers, bakkers, slagers, chauffeurs en werkzoekenden met een achtergrond in de administratie of detailhandel. Er zijn projecten voor verschillende beroepen: operators, monteurs elektro, monteurs ICT/telecom, verspaners, automonteurs en bouwpersoneel. Belangrijkste eis is dat werkzoekenden interesse en gevoel voor techniek hebben. Daarom is er altijd een screening voorafgaand aan de scholing.

 

Download: 20180206 factsheet technische beroepen (pdf, 547 kB)

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten