Factsheet overheid

Publicatiedatum: 19 mei 2020

De werkgelegenheid bij de overheid groeit sinds 2016 weer. Ruimere budgetten hebben ervoor gezorgd dat er de afgelopen jaren extra personeel kon worden aangenomen. Ook groeide het aantal vacatures: in 2019 waren er ongeveer 52.000 vacatures, meer dan het dubbele ten opzichte van 2015.

Het is aannemelijk dat de vraag naar personeel in 2020 verder zal stijgen. De coronacrisis leidt tot extra werk op het gebied van uitkeringsverstrekking. Daarnaast is er een grote vervangingsvraag op komst. Elk overheidssegment heeft namelijk te maken met een bovengemiddeld sterke vergrijzing.

Over de hele breedte van de overheid is het lastig om vacatures te vervullen voor financiële experts, ICT’ers en zorgprofessionals. Daarnaast zijn er andere specifieke beroepsgroepen die momenteel schaars zijn, zoals technici bij defensie en bouwkundigen bij gemeenten.

Werk verandert door digitalisering

Digitalisering van processen heeft geleid tot minder administratieve taken bij de overheid. Hierdoor zijn de baankansen voor mensen met een administratieve achtergrond beperkt. Dit is te zien aan het relatief hoge aantal WW-uitkeringen voor deze beroepsgroep bij de overheid. Tegelijkertijd ontstaan er juist door nieuwe technologieën weer andere werkzaamheden. Specifiek is het werk bij afdeling burgerzaken bij gemeenten verandert: face-to-face contact verschuift steeds meer naar digitaal. Ook wordt er meer gedaan op het gebied van fraudeherkenning en adresonderzoek.

Download: Factsheet overheid (pdf, 656 kB)

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten