Factsheet arbeidsmarkt Welzijn, Jeugdzorg en Kinderopvang

Publicatiedatum: 24 mrt 2017

Welzijn, jeugdzorg en kinderopvang zijn 3 verschillende branches. In de kinderopvang neemt sinds 2016 de werkgelegenheid toe. Dit komt onder andere door de verhoging van het budget voor de kinderopvangtoeslag. Door bezuinigingen en veranderingen in de jeugdzorg blijft het aantal werknemers daar de komende jaren vermoedelijk nog wat dalen.

In de welzijnssector stijgt het aantal banen licht. Hoewel welzijnsorganisaties werken met lagere budgetten ontstaan er ook nieuwe kansen voor medewerkers. Burgers organiseren steeds vaker eigen initiatieven op het gebied van welzijn, wonen en zorg. Welzijnsorganisaties stimuleren en ondersteunen deze initiatieven. Ook de samenwerking met andere instellingen in bijvoorbeeld wijkteams wordt belangrijker. Deze nieuwe werkwijze biedt kansen, maar stelt ook hogere eisen aan medewerkers. Ook in de jeugdzorg en kinderopvang zien we dat deze eisen hoger worden.

Over het algemeen is de kans op werk in de sector nog niet heel groot. Wel hebben organisaties soms moeite om mensen te vinden die de juiste papieren hebben (bijvoorbeeld registratie in het kwaliteitsregister Jeugd) en die om kunnen gaan met nieuwe werkwijzen in de sector.

Download: Factsheet arbeidsmarkt Welzijn Jeugdzorg en Kinderopvang (pdf, 460 kB)

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten