Factsheet arbeidsmarkt ICT 2018

Publicatiedatum: 20 apr 2018

Geen enkele beroepsrichting kent zo’n sterke mate van krapte als de ICT. De helft van de ICT-vacatures wordt door werkgevers beschouwd als moeilijk vervulbaar. In 2015 was dit nog 30 procent.

In 2017 waren er ruim 53.000 vacatures in de ICT. Dit is 5% meer dan in 2016. Er is vooral vraag grote naar softwareprogrammeurs, informatieanalisten, webdevelopers en securityspecialisten.

De sectoren informatie en communicatie, overheid, onderwijs en zakelijke dienstverlening hebben het vaakst moeite om ict-vacatures te vervullen. In het midden en zuiden van Nederland is het het lastigst om vacatures te vervullen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de regio’s Haaglanden, Amsterdam, Utrecht en Zuidoost-Brabant.

Het huidige aanbod van werkzoekenden sluit vaak niet goed aan op de vraag van werkgevers. Van de ict-werkgevers met een personeelstekort geeft 6 op de 10 aan dat ze vacatures niet kunnen vervullen omdat sollicitanten niet over de juiste kwalificaties beschikken. Werkgevers staan steeds vaker open voor scholingsprojecten voor werkzoekenden. UWV zet zich samen met het bedrijfsleven in om het kennisniveau van werkzoekenden op peil te brengen. Zo wordt de mismatch tussen vraag en aanbod verkleint.

Download: 20180420 Factsheet ICT (pdf, 865 kB)

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten