Factsheet arbeidsmarkt bouw

Publicatiedatum: 07 apr 2017

UWV verwacht dat er tot 2018 13.000 banen bijkomen voor werknemers in de bouw. Voor zzp’ers wordt een groei van 4.000 banen voorzien. Het aantal vacatures is dus flink toegenomen en het aantal nieuwe WW-uitkeringen sterk afgenomen. Hierdoor is de positie van werkzoekenden in de bouw sterk verbeterd.

Door het sterke herstel van de werkgelegenheid in de bouw en de beperkte instroom vanuit het beroepsonderwijs is het in veel bouwberoepen lastig geworden om vakmensen te vinden. Daardoor zijn er vooral kansen voor uitvoerend personeel op mbo-niveau, zoals timmermannen, metselaars, werkvoorbereiders en installatiemonteurs. Daarnaast zijn er ook relatief goede kansen in beroepen gericht op het voorbereiden, plannen en aansturen van de bouwwerkzaamheden (voorman, uitvoerder).

De bouwsector heeft lang last gehouden van de economische crisis. Hierdoor zijn veel banen voor werknemers verdwenen. Sinds 2014 nam de bouwproductie echter weer toe, vooral in de woningbouw. Bouwbedrijven namen niet meteen meer mensen in dienst. Pas in 2016 kwam er een eind aan de krimp van de werknemersbanen.

Download: Factsheet arbeidsmarkt bouw (pdf, 538 kB)

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten