Factsheet administratieve beroepen

Publicatiedatum: 19 apr 2017

In de economisch-administratieve beroepsgroep zijn de afgelopen jaren veel banen verdwenen. Dit geldt vooral voor de lagere tot middelbare beroepen zoals administratief medewerkers, secretariaatsmedewerkers en receptionisten. Naar hoger en wetenschappelijk personeel is juist meer vraag.

Nederland telt anderhalf miljoen personen met een economisch-administratief beroep. Ruim de helft bestaat uit lagere tot middelbare beroepen. Tussen 2013 en 2016 daalde het aantal arbeidskrachten met een lager/middelbaar administratief beroep met 5%. Dit komt vooral door automatisering en digitalisering. Laagopgeleiden zijn dan ook oververtegenwoordigd in de WW vanuit deze beroepsgroep. 
De vraag naar personeel met een functie op hoger/wetenschappelijk niveau neemt toe. Controle van gegevens, analytische vaardigheden en advies aan klanten zijn zaken die nog niet volledig geautomatiseerd kunnen worden. Economisch-administratieve beroepen met goede kansen op een baan zijn dus vooral functies op hoger/wetenschappelijk niveau. Dit zijn onder andere hypotheekadviseurs, assistent-accountant en –controller en registeraccountant.

Download: Factsheet administratieve beroepen (pdf, 593 kB)

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten