Duiding arbeidsmarktontwikkelingen, september 2019

Publicatiedatum: 26 sep 2019

Deze aflevering van de publicatie Duiding Arbeidsmarktontwikkelingen heeft als speciaal thema de regionale verschillen in de verwachte groei van het aantal banen van werknemers. Daarnaast komen enkele vaste onderwerpen aan de orde (ontwikkeling WW-uitkeringen, vacatures en krapte op de arbeidsmarkt).

Belangrijkste conclusies:

  • In de Randstad wordt voor 2020 de hoogste groei van het aantal werknemersbanen verwacht en in de regio's aan de rand van Nederland de laagste. De overige regio's nemen een tussenpositie in.
  • Regionale verschillen in de ontwikkeling van de potentiële beroepsbevolking zijn het meest bepalend voor de regionale groeiverschillen van het aantal werknemersbanen. Daarnaast is ook de ontwikkeling van de bedrijvigheid in omliggende regio’s van belang.
  • UWV verstrekte eind augustus 2019 237 duizend lopende WW-uitkeringen. Vergeleken met een jaar eerder is het aantal uitkeringen 15 procent gedaald. Het aantal personen met langdurige WW daalde in de eerste acht maanden van 2019 sterker dan vorig jaar.
  • Het aantal vacatures is in het afgelopen kwartaal het sterkst gestegen bij bedrijfseconomische en administratieve beroepen.
  • De spanning op de arbeidsmarkt is weer verder gestegen. De krapte is sterk toegenomen in steeds meer beroepen en regio's. De krapte is het hoogst bij ICT-beroepen. In Zeeland is de arbeidsmarkt zeer krap.


Download: Duiding arbeidsmarktontwikkelingen, september 2019 (pdf, 1 MB)

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten