Duiding arbeidsmarktontwikkelingen, oktober 2020

Publicatiedatum: 08 okt 2020

In deze publicatie Duiding Arbeidsmarktontwikkelingen staan de gevolgen van de coronacrisis voor de arbeidsmarkt centraal.

  • De verspreiding van het coronavirus en de maatregelen om die verspreiding in te dammen hebben grote gevolgen voor de arbeidsmarkt. In de inleiding wordt aandacht besteed aan de positie van jongeren en flexwerkers: veel van hen hebben hun baan verloren.
  • UWV verstrekte eind augustus 2020 292.000 lopende WW-uitkeringen. Vergeleken met een jaar eerder is het aantal uitkeringen met 55.000 gestegen (+23%). Die stijging vond al plaats in de lente.
  • Tussen mei en augustus 2020 nam de werkloze beroepsbevolking wel toe, maar het aantal WW-uitkeringen niet. Dat komt deels doordat er meer mensen tot de arbeidsmarkt zijn toegetreden en deels door een hoge WW-uitstroom in de zomermaanden van jongeren die maar kort recht op een WW-uitkering hadden.
  • Het aantal vacatures is in het tweede kwartaal van 2020 verder gedaald. Voor commerciële beroepen en managers daalt het aantal vacatures procentueel het sterkst. In absolute aantallen is de daling van het aantal vacatures het grootst bij de bedrijfseconomische en administratieve beroepen.
  • De spanning op de arbeidsmarkt is in het tweede kwartaal verder afgenomen vanwege de toename van het aantal personen met een kortlopende WW en de afname van het aantal vacatures. Er zijn in het tweede kwartaal van 2020 veel minder beroepsgroepen met een krappe arbeidsmarkt dan een jaar geleden. De spanning op de arbeidsmarkt is in alle regio’s afgenomen.
Download: Duiding arbeidsmarktontwikkelingen, oktober 2020 (pdf, 540 kB)

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten