Duiding arbeidsmarktontwikkelingen, juni 2018

Publicatiedatum: 07 jun 2018

De publicatie ‘Duiding Arbeidsmarktontwikkelingen, juni 2018’ geeft een overzicht van de actuele ontwikkeling van de Nederlandse economie en de gevolgen daarvan voor de arbeidsmarkt:

  • In het eerste kwartaal van 2018 is het Bruto Nationaal Product verder gegroeid (met 0,5% in vergelijking tot het vorige kwartaal en met 2,8% in vergelijking met het eerste kwartaal van 2017). 
  • Het aantal banen is opnieuw sterk toegenomen. Voor het eerst in jaren is bij werknemers vast werk meer gegroeid dan flexibel werk. Ook het aantal vacatures is verder gestegen.
  • Het aantal werkenden is in het eerste kwartaal van 2018 in vergelijking met een jaar eerder met 76.000 personen toegenomen, het aantal werklozen is 104.000  afgenomen. Ook het aantal WW-uitkeringen neemt gestaag af. Eind april 2018 telt UWV ruim 87.000 WW-uitkeringen minder dan een jaar eerder. 
  • Door de toename van het aantal vacatures en de daling van het aantal werklozen is de spanning op de arbeidsmarkt in het eerste kwartaal van 2018 toegenomen. Bij een toenemend aantal beroepen is het moeilijk om geschikt personeel te vinden.
  • De toegenomen arbeidsmobiliteit wordt uitgelicht: mensen wisselen vaker van werkgever en van beroep. Er zijn duidelijke verschillen in arbeidsmobiliteit per leeftijdsgroep, per sector en per beroepsgroep.
Download: Duiding arbeidsmarktontwikkelingen, juni 2018 (pdf, 818 kB)

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten