Coronacrisis: invloed op de werkgelegenheid verschilt per sector

Publicatiedatum: 07 mei 2020

UWV verwacht dat de coronacrisis grote impact heeft op de werkgelegenheid in 2020 in een aantal sectoren. De meeste banen verdwijnen naar verwachting in de zakelijke dienstverlening (uitzendbranche en reisbureaus), horeca, cultuur, sport & recreatie, sierteelt en luchtvaart. Ook andere sectoren moeten rekening houden met een groot verlies aan banen in 2020. Het gaat om de metaal en technologische industrie, detailhandel non-food, autohandel, personenvervoer over land en overige dienstverlening (waaronder kappers).

Er zijn ook sectoren die waarschijnlijk niet of nauwelijks krimpen door de coronacrisis, zoals het onderwijs, ICT of de energiesector. Daarnaast zijn er sectoren die volgens UWV zullen groeien. Het gaat om de zorg & welzijn, overheid en de post- en koeriersbranche.

Een derde van alle werknemers in Nederland werkt in een sector met een hoog risico op een sterke afname van de werkgelegenheid. Het gaat in totaal om 2,4 miljoen werknemers.

Veel bedrijven die in de problemen komen, reageren snel door geen gebruik meer te maken van uitzendkrachten. Deze groep werkenden loopt dus het grootste risico op minder of geen werk. Ook oproepkrachten lopen ‘gevaar’. Zij werken bijvoorbeeld in de horeca en detailhandel non-food.

Download: Coronacrisis: invloed op de werkgelegenheid verschilt per sector (pdf, 337 kB)

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten