Shai Gharbaran

Shai: ‘Communicatie is een wezenlijk onderdeel van je vak als functioneel ontwerper. In gesprek met alle belanghebbenden, van hoog tot laag, daar zit voor mij de uitdaging. Het grote plaatje voor ogen hebben en iedereen meenemen op weg naar dat einddoel. Soms ben ik de kritische vragensteller, dan weer de motivator en verbinder, kortom, je sociale antennes moeten behoorlijk ontwikkeld zijn. Dit klinkt voor sommigen best gek als je in het IT vakgebied werkzaam bent.

De wisselwerking tussen mens en technologie en hoe je dit kunt beïnvloeden, daar ligt mijn expertisegebied. Hier ben ik ooit op afgestudeerd als UX Designer. Ondertussen werk ik alweer 10 jaar bij UWV, een mooie club met fijne collega’s waarin we met elkaar werken aan de beste IT dienstverlening voor 1,4 miljoen Nederlanders die hiervan afhankelijk zijn'. 

Razendsnelle ontwikkelingen

'Ooit keek ik daar anders tegenaan. Ik weet nog goed dat ik kwam solliciteren bij de Servicedesk. Ik had niet echt een realistisch beeld van het grote UWV, behalve dat ik ervan overtuigd was, na de eerste gesprekken, dat het misschien wat oubollig zou zijn. Ik ging nu eenmaal niet bij Capgemini of PEAK-IT aan de slag. Men vertelde mij toen dat er nog werd gewerkt met systemen uit de jaren 80. Ook in 2008 voelde dat al heel erg lang geleden'.

'De ontwikkeling van IT binnen UWV heeft ondertussen niet stilgestaan. Integendeel. De veranderingen gaan razendsnel. Het complexe ICT landschap en de synergie tussen oude en nieuwe systemen en nieuwe technologieën, vormt voor mij een welkome uitdaging. Onlosmakelijk verbonden met mijn dagelijkse werkzaamheden als functioneel ontwerper'.

Geen dag hetzelfde

'Daarbij merk ik dat we door de Business steeds meer gezien worden als tolk en vertaler tussen techniek en business. Het is aan ons om de lastige vragen te stellen, zaken boven water te krijgen waaraan niet meteen is gedacht en afspraken op papier te zetten. Want dat is nog steeds een belangrijk aspect van mijn vak, alles móet op papier worden vastgelegd. De Requirements moeten helder zijn. Vergeet je een wijziging in je ontwerp aan te passen, dan kun je vaak helemaal opnieuw beginnen en kost een project extra tijd en vóóral meer geld. Hier komt kennis en ervaring om de hoek kijken; het kunnen terugbrengen tot de kern, het scheiden van non en sense. Dan ben ik in mijn element'.

'UWV is een dynamisch bedrijf waar geen dag hetzelfde is. Als je van buiten komt heb je hier geen idee van. Deze dynamiek brengt veel afwisseling met zich mee en geeft je de kans steeds weer nieuwe dingen te doen en te leren. Bovendien investeert UWV veel in zijn medewerkers. Er wordt bijvoorbeeld bepaald niet moeilijk gedaan over het volgen van opleidingen en doorgroeimogelijkheden zijn er ook genoeg'.

Terug