De werknemer meldt zich ziek bij de werkgever. En de werkgever meldt dit aan de arbodienst of bedrijfsarts.
Meestal loondoorbetaling
In de meeste situaties betaalt de werkgever het loon van een werknemer de eerste 2 jaar door. De werkgever meldt de werknemer dan alleen ziek bij de arbodienst of bedrijfsarts en hoeft nog niets te melden bij UWV. Dat moet pas bij 42 weken ziekte. Wel moet de re-integratie zo snel mogelijk starten. Na 2 jaar kan de werknemer een WIA-uitkering aanvragen.
Soms Ziektewet-uitkering
In sommige situaties krijgt de werknemer een Ziektewet-uitkering:
- De werknemer is ziek door de zwangerschap of bevalling.
- De werknemer is ziek door orgaandonatie.
- De werknemer valt onder de no-riskpolis.
- De werknemer valt onder de compensatieregeling.
- De werknemer werkt flexibel en heeft bijvoorbeeld een uitzendcontract, oproepcontract of nul-urencontract. Of is bijvoorbeeld stagiair of freelancer.
- De werknemer gaat ziek uit dienst.
- De werknemer heeft de AOW-leeftijd bereikt.
Ziektewet-uitkering aanvragen
De werkgever vraagt de Ziektewet-uitkering aan door de werknemer bij ons ziek te melden.
Oproepkrachten of invalkrachten vragen de Ziektewet-uitkering soms zelf aan.
Als de werkgever de aanvraag niet kan of wil doen, dan belt de werknemer zelf met ons. Dit moet uiterlijk op de tweede dag dat de werknemer ziek is.
Hulp in de huishouding of pgb-zorgverlener
Deze personen kunnen ons bellen om een Ziektewet-uitkering aan te vragen.
Als werken nooit meer mogelijk is
Soms is al meteen duidelijk dat een werknemer helemaal niet meer kan werken, ook niet in de toekomst. Bijvoorbeeld door een ernstige ziekte of ongeval. De werknemer kan dan vervroegd WIA aanvragen.
Eigenrisicodrager
Een werkgever die zelf het risico voor de Ziektewet draagt leest op Zieke werknemer eigenrisicodrager Ziektewet wat er moet gebeuren als een werknemer ziek is.
Na einde dienstverband
Iemand die binnen 4 weken na het einde van het dienstverband ziek wordt en (nog) geen WW krijgt, kan zelf een Ziektewet-uitkering aanvragen door ons te bellen. Dat moet uiterlijk op de tweede ziektedag.
Iemand met WW moet zich uiterlijk de tweede dag bij ons ziek melden.
Iemand met WIA, WAO, WAZ of Wajong houdt deze uitkering gewoon en hoeft zich niet ziek te melden bij bijvoorbeeld griep.
We moeten het wel weten als de gezondheid beter of slechter wordt. Of bijvoorbeeld bij opname in een ziekenhuis of verpleeghuis. Lees verder bij Wijziging gezondheid doorgeven.
Iemand met WIA, WAO, WAZ of Wajong die ook werkt naast de uitkering valt onder de no-riskpolis.
Iemand met een uitkering van UWV die daarnaast ook werkt, moet zich ziekmelden bij ons en bij de werkgever.
Een zelfstandige die zichzelf vrijwillig verzekerd heeft voor de Ziektewet kan deze uitkering aanvragen door ons te bellen. Dit moet uiterlijk op de tweede ziektedag.
Wie in het verleden al eens een arbeidsongeschiktheidsuitkering van UWV kreeg of heeft aangevraagd, kan deze uitkering terugvragen of opnieuw aanvragen als de gezondheid slechter is geworden door dezelfde ziekte of handicap.
Wie in het buitenland ziek wordt en zelf moet bellen om een Ziektewet-uitkering aan te vragen, moet dit ook uiterlijk op de tweede ziektedag doen. Vanuit het buitenland zijn wij te bereiken via +31 88 898 20 01.