De werkvergunning is maximaal 24 weken geldig.
De werkgever vraagt een TWV aan als de werknemer maximaal 90 dagen in Nederland werkt. Als de werknemer langer dan 90 dagen in Nederland werkt, vraagt de werkgever een GVVA aan. Het verschilt per situatie welke werkvergunning de werkgever moet aanvragen. De algemene voorwaarden voor een TWV staan op uwv.nl. De algemene voorwaarden voor een GVVA staan op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
Voordat de werkgever een werkvergunning aanvraagt voor de seizoensarbeider, moet de werkgever eerst minimaal 3 maanden een geschikte kandidaat proberen te vinden in de EU/EER of Zwitserland.
Geschikte kandidaten zijn werkzoekenden die zonder werkvergunning in Nederland mogen werken:
- Werkzoekenden die de nationaliteit hebben van een land binnen de EU/EER of Zwitserland.
- Werkzoekenden van buiten de EU/EER of Zwitserland, die een verblijfsvergunning hebben met de tekst ‘Arbeid vrij toegestaan. Tewerkstellingsvergunning (TWV) niet vereist’.
Tijdens de periode van minimaal 3 maanden dat de werkgever een geschikte kandidaat in de EU/EER of Zwitserland zoekt, meldt de werkgever de vacature bij UWV. Deze vacaturemelding doet de werkgever minimaal 5 weken voor de aanvraag van de werkvergunning. Dat kan via het WerkgeversServicepunt (werk.nl). Of plaats de vacature zelf op werk.nl. Hiermee onderzoekt de werkgever of er werkzoekenden bij UWV ingeschreven zijn die geschikt zijn om de vacature te vervullen.
Als het na 3 maanden niet gelukt is om een geschikte kandidaat te vinden, vraagt de werkgever een werkvergunning aan voor een seizoensarbeider van buiten EU/EER of Zwitserland. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:
- De seizoensarbeider werkt in de land- en tuinbouwsector.
- De seizoensarbeider is 18 jaar of ouder.
- De werkgever regelt een schone en veilige plek om te wonen.
- De werkgever houdt zich aan de arbeidsvoorwaarden.
Bij de aanvraag voor een werkvergunning moet de werkgever 4 documenten meesturen:
- De concept arbeidsovereenkomst.
- Een kopie van diploma’s, getuigschriften of cv als de werkgever in de vacature vraagt om deze documenten.
- Documenten waaruit blijkt dat de werkgever eerst minimaal 3 maanden een kandidaat in de EU/EER of Zwitserland gezocht heeft.
- Uitleg over de selectieprocedure voor het zoeken naar een kandidaat in de EU/EER of Zwitserland.
De concept arbeidsovereenkomst
De werkgever stuurt ons de concept arbeidsovereenkomst. Hierop moeten de volgende gegevens staan:
- naam en het vestigingsadres van de werkgever
- functie van de seizoensarbeider
- persoonsgegevens van de seizoensarbeider
- bruto maandloon
- aantal uren per week
- duur van het contract
- plaats waar de seizoensarbeider werkt
- lengte van het betaald verlof. Bijvoorbeeld vakantiedagen, of doorbetaalde verlofdagen zoals bij een huwelijk of overlijden.
- start- en einddatum van de werkzaamheden
- ondertekening door of namens de werkgever
Kopie van diploma’s, getuigschriften of cv
Als de werkgever in de vacature om diploma’s, getuigschriften of een cv vraagt dan stuurt de werkgever ons hiervan een kopie. En een vertaling naar het Nederlands of Engels.
Documenten dat de werkgever een kandidaat gezocht heeft
De werkgever stuurt ons documenten waaruit blijkt dat de werkgever in de EU/EER of Zwitserland naar een geschikte kandidaat heeft gezocht. Bijvoorbeeld kopieën van (online) advertenties en facturen voor het plaatsen ervan. Of e-mails aan uitzendbureaus en hun reacties.
Uitleg over de selectieprocedure
De werkgever geeft ons uitleg over de selectieprocedure voor het zoeken naar een geschikte kandidaat in de EU/EER of Zwitserland. Per kandidaat geeft de werkgever aan waarom deze wel of niet voldeed en aangenomen of afgewezen is.Stuur een e-mail naar het Landelijk Steunpunt Arbeidsmigratie voor vragen over het aanvragen van een werkvergunning. Een adviseur neemt contact op om de vragen te beantwoorden.