Als sociaal-medisch verpleegkundige vervul ik een belangrijke rol bij de beoordeling of deze mensen worden toegelaten tot de Ziektewet en dus van UWV een Ziektewet-uitkering gaan ontvangen. Voor die beoordeling werk ik intensief samen met de verzekeringsarts. Dat doen we tijdens zogeheten plausibiliteitsspreekuren, waarvoor ziekgemelde mensen worden uitgenodigd. Daarin bekijken we of iemand door ziekte of gebrek zijn laatst gedane werk nog zou kunnen uitvoeren. Daarmee toetsen we dus in hoeverre het toelaten tot de Ziektewet plausibel is. Hiervoor vraag ik bij de persoon in kwestie de medische situatie uit, wat de klachten zijn, wat de voorgeschiedenis is en of er momenteel mogelijkheden zijn om weer aan het werk te gaan. Met behulp van al die informatie schrijf ik vervolgens het medisch onderzoeksverslag, dat voor de verzekeringsarts belangrijk is om tot een beoordeling te kunnen komen.

Daarnaast geef ik mensen tijdens deze spreekuren voorlichting over de procedure rondom de Ziektewet en probeer ik met hen mee te denken om hun herstel te bevorderen. Zo kan ik iemand met klachten adviseren om voor een vervolgonderzoek terug te gaan naar de huisarts. Maar ook kan ik bijvoorbeeld een persoon met mentale klachten motiveren en activeren om tot meer regelmaat in het leven te komen. Een jaar na toekenning van een Ziektewet-uitkering krijgen mensen een uitnodiging voor een eerstejaars Ziektewet-beoordeling. Daarin bekijken we of iemand nog geschikt is voor zijn eigen werk of met zijn klachten/beperkingen ander werk kan uitvoeren en daarmee 65% kan verdienen van zijn laatstverdiende loon. Als dat zo is, dan stopt de Ziektewet. Zo niet, dan loopt de Ziektewet-uitkering voor hem door tot maximaal einde wachttijd en kan de persoon in kwestie een WIA-uitkering aanvragen. Ook voor deze eerstejaars Ziektewet-beoordeling vraag ik weer bij de persoon in kwestie medische informatie uit.

Om dit werk als sociaal-medisch verpleegkundige te kunnen doen, dien je over een afgeronde hbo-studie Verpleegkunde en over een BIG-registratie te beschikken. Voordeel van werken bij UWV is dat ik in deze functie enerzijds mijn medische kennis volop benut en dat er anderzijds – in tegenstelling tot bij bijvoorbeeld werken in een ziekenhuis – geen onregelmatige werktijden zijn. Mijn werktijden zijn uitsluitend gelijk aan kantooruren. Bovendien bestaat er bij UWV de flexibiliteit om ook dagdelen vanuit huis te kunnen werken. Maar het allermooist aan deze functie is en blijft het contact met cliënten. Als sociaal-medisch verpleegkundige kun je ze niet alleen wegwijs in de procedure rondom de Ziektewet maken, maar er tijdens gesprekken ook voor zorgen dat ze zich gehoord en begrepen voelen. Het is heel fijn om ze met een beter gevoel de deur uit te zien gaan.’

Medewerkers van verschillende divisies vertellen persoonlijk op Instagram over hun werkdag, uitdagingen en ontwikkeling.