Bij de divisie Sociaal-medische zaken helpen we mensen op weg bij het vinden of behouden van werk. Want arbeid draagt bij aan iemands gezondheid, het maakt de positie van mensen in de maatschappij sterker. Wij geloven dat mensen niet hun aandoening zijn en onze specialisten arbeid en gezondheid kijken naar wat iemand nog wél kan. Als werken niet mogelijk is, zorgt UWV voor inkomen. Zo leveren medewerkers van UWV allemaal een bijdrage aan een samenleving waarin iedereen mee kan doen. Want bij UWV werk je niet alleen voor jezelf. Je werkt voor ons allemaal.

Als arts bij UWV zie jij de mens achter de aandoening en help je ze weer op eigen kracht mee te doen in de maatschappij. Binnen onze dienstverlening is jouw uitdaging met je medische kennis, de medische vervolgopleiding tot (geneeskundig) specialist arbeid en gezondheid én jouw persoonlijke morele kompas onze cliënten te helpen. Soms is dat met een gesprek over het aanvaarden van een arbeidsbeperking, soms breng je overzicht in een cliëntsituatie met meerdere problemen op medisch én sociaal gebied in de hoop op herstel van het arbeidsvermogen. Is dat er niet, dan is er de zekerheid van een uitkering.

Arts arbeid en gezondheid is een relatief jong specialisme dat steeds meer enthousiasme krijgt van studenten en ervaren specialisten. De veranderingen ingegeven door de maatschappelijke behoefte maakt dat het specialisme meer betekenis krijgt binnen de arbeidsgezondheid van mensen. Dat betekent dat er ruimte is voor medisch leiderschap, een vergroting van medische kennis op het gebied van arbeid en gezondheid en vooral nieuwe mensen die onderdeel en bij willen dragen aan deze verandering.

Er zijn diverse mogelijkheden om je semi-arts stage of coschap bij UWV te lopen. Neem hiervoor contact op met de contactpersoon op jouw faculteit of met een van onze recruiters.

Je krijgt te maken met de hele breedte en diepte van het medische vak. Alle ziektebeelden en prognoses passeren de revue. Je beoordeelt niet alleen medisch, maar doet dit vanuit de sociale context en binnen het wettelijk kader. Je bevindingen verwerk je tot een sociaal-medische beoordeling. Je bent verantwoordelijk voor een gezonde toekomst van de cliënt. Dankzij jouw expertise kan iemand straks weer verder.

Je draagt bij aan de medische kennisontwikkeling op het gebied van arbeid en gezondheid. Op eigen initiatief of bij netwerkbijeenkomsten. Er zijn regelmatig lokale en landelijke bijeenkomsten voor artsen georganiseerd door artsen. Zo kun je jezelf professioneel volop ontwikkelen en verdiepen, om daarmee anderen te helpen.

In 2005 richtte UWV, in samenwerking met het AMC, VUmc (nu Amsterdam UMC) en later ook UMCG het Kenniscentrum Verzekeringsgeneeskunde (KCVG) op. Met als doel: het wetenschappelijk onderbouwen en bevorderen van de kwaliteit van verzekeringsgeneeskunde. De onderzoeksvragen komen rechtstreeks uit de eigen spreekkamer. De onderzoekers werken deels bij de universiteit en deels in de praktijk. Het KCVG biedt ook mogelijkheden aan artsen om te promoveren op basis van een eigen onderzoeksvoorstel. Met het kenniscentrum slaan we zo de burg tussen praktijk en wetenschap. Voor het onderzoeksprogramma, zie kcvg.nl.

De arts en de arbeidsdeskundige bepalen als team de mate van iemands arbeidsongeschiktheid. Dit vormt de basis voor de re-integratie en de hoogte van de eventuele uitkering. Wij doen deze sociaal-medische beoordeling namens de overheid of namens de gemeente.

Een werkomgeving met mogelijkheden voor persoonlijke en professionele groei, eigen inbreng en ontwikkeling binnen diverse domeinen. Als arts krijg je een 4-jarige opleiding aangeboden, betaald door UWV. De nadruk ligt op directe toepassing van de theorie in de praktijk. Jouw werk vormt binnen de opleiding het vertrekpunt. De opleiding tot arbeidsdeskundige van UWV volgt het principe van werkplekleren. Net als bij de opleiding tot (geneeskundig) specialist arbeid en gezondheid vormt jouw werk het vertrekpunt. Daarbij zijn er ruime mogelijkheden om je te ontwikkelen richting onderzoek & wetenschap, opleiding & onderwijs, management, specialisatie en beleid & advies.

Wil je meer weten over het werk van een arts bij UWV? Neem contact op met een van de recruiters of bekijk de ervaringen (en vacatures) van onze artsen op werkenbijuwvalsarts.nl. Een dagje meekijken met een arts bij UWV behoort ook tot de mogelijkheden. Wil je samen met collega’s meewerken aan het kloppend houden van het sociale hart van Nederland? Voor een overzicht van alle vacatures bij Arbeid en gezondheid ga naar Vacatures bij UWV