Voorbeelden van situaties waarin u geld aan ons moet terugbetalen:
- U heeft te veel uitkering gekregen nadat uw uitkering is verlaagd.
- U heeft nog uitkering gekregen nadat uw uitkering is gestopt.
- U heeft te veel uitkering gekregen, omdat u een wijziging niet, te laat of niet juist heeft doorgegeven.
- U heeft te veel voorschot ontvangen.
U krijgt van ons een brief waarin staat hoeveel u ons moet terugbetalen. U betaalt het verschil terug tussen het ontvangen bedrag en het bedrag waar u recht op had.
U kunt ons op verschillende manieren terugbetalen.
Inhouding op uw uitkering
Vaak kunt u terugbetalen door minder uitkering te krijgen. We houden het bedrag dat u moet betalen dan 1 of meer maanden in op uw uitkering. We houden daarbij rekening met uw beslagvrije voet. Dit is het bedrag dat u minimaal moet overhouden om van te kunnen leven.
Soms ontvangt u eenmalig te veel uitkering. Bijvoorbeeld als u inkomsten of wijzigingen doorgaf, die op het moment dat wij de uitkering betalen nog niet zijn verwerkt of gecontroleerd. Dan verrekenen wij de te veel ontvangen uitkering in 1 keer met de eerstvolgende betaling van uw uitkering. We houden dan geen rekening met uw beslagvrije voet. Wij nemen contact met u voordat we het bedrag op uw uitkering inhouden.
In 1 keer terugbetalen
Het is niet altijd mogelijk om met inhoudingen op uw uitkering het hele bedrag terug te betalen. Bijvoorbeeld omdat uw uitkering gestopt is. Of als u een boete moet betalen. In dat geval krijgt u een brief van ons waarin we u vragen om het bedrag in 1 keer te betalen. In de brief leest u wanneer het bedrag op onze rekening moet staan.
In termijnen terugbetalen
Kunt u niet in 1 keer betalen? Dan kunt u misschien terugbetalen in termijnen. Bel ons dan zo snel mogelijk via 088 – 898 20 00. In het gesprek kunnen we bijvoorbeeld een betalingsregeling afspreken die past bij uw situatie. Het is belangrijk dat u zelf altijd op tijd contact met ons opneemt. Zo voorkomt u dat wij misschien beslag moeten leggen op uw inkomsten.
Soms betaalt u een nettobedrag terug, soms een brutobedrag. Dat hangt af van wanneer u de uitkering ontving. En in welk jaar u terugbetaalt. In de video hieronder leggen we dat uit.
Dit zijn de verschillende situaties:
- U kreeg de uitkering dit jaar. Als u het hele bedrag dit jaar terugbetaalt, hoeft u alleen het nettobedrag terug te betalen. Betaalt u het bedrag volgend jaar terug? Dan moet u het brutobedrag betalen.
- U kreeg de uitkering in een vorig jaar. Dan moet u altijd het brutobedrag terugbetalen.
- U kreeg de uitkering dit jaar en in vorige jaren. Als u dit jaar betaalt, mag u het bedrag van dit jaar netto terugbetalen. De rest betaalt u bruto terug. Als u volgend jaar het bedrag terugbetaalt, dan betaalt u het hele bedrag bruto.
Het brutobedrag bestaat uit het nettobedrag en de loonheffing die wij in vorige jaren al aan de Belastingdienst hebben overgemaakt. Als u een brutobedrag betaalt, kunt u die loonheffing later bij uw aangifte inkomstenbelasting weer terugvragen.
Controleer bij de Belastingdienst of middeling gunstig is voor u. Als u een bedrag aan ons moet terugbetalen, kan het namelijk zijn dat uw inkomsten in dat jaar anders zijn dan in andere jaren.
Is er een groot verschil? Bij middeling kijkt de Belastingdienst naar uw jaarinkomen over 3 aaneengesloten jaren: het jaar waarin u aan ons terugbetaalt en 2 jaren daarvoor of daarna. De Belastingdienst berekent dan wat uw gemiddelde jaarinkomen per jaar was. En berekent opnieuw uw inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Hierdoor krijgt u misschien een bedrag terug.