Bij de WW zien we ondanks de toenemende geopolitieke spanningen, sterk gestegen energieprijzen, stijgende inflatie en een stijgende rentevoet tot nu toe nog geen nadelige gevolgen voor het aantal WW-uitkeringen. Het aantal WW-uitkeringen is tot en met oktober 2022 verder blijven afnemen. In 2023 houden we wel rekening met een omslag in de ontwikkeling van het aantal WW-uitkeringen. Bij de WIA zie we in 2022 voor het eerst in jaren een daling van de instroom. De WIA-instroom was in 2020 en 2021 sterk gestegen. We kunnen die stijging maar voor de helft verklaren vanuit de bekende factoren zoals aantal verzekerden, stijging van de pensioenleeftijd en een toename van het aandeel voorschotuitkeringen voor WIA. We onderzochten wat de achtergronden waren van het deel dat we niet konden verklaren. De conclusie was dat dit samenhing met corona, waardoor de instroom groter was dan anders het geval geweest zou zijn. In de loop van 2022 zien we dat een deel van die instroomverhogende invloed verdwijnt. Daardoor neemt de instroom af. Bij de Wajong stijgt het aantal uitkeringen sinds 2021 weer. Dat is onder meer het gevolg van de veranderde wetgeving bij de Wajong.

Dit zijn de belangrijkste volumeontwikkelingen:

  • Eind oktober 2022 waren er 149.500 lopende WW-uitkeringen, 25% minder dan eind oktober 2021.
  • We verwachten dat het aantal WW-uitkeringen onder invloed van de toenemende economische tegenwind eind 2023 uitkomt op 180.000.
  • In de eerste acht maanden van 2022 daalde de instroom in de WIA met 0,1% ten opzichte van dezelfde periode in 2021. De omvang van de WIA-instroom wordt vertekend door het gestegen aandeel voorschotuitkeringen. Gecorrigeerd voor het effect van de voorschotten op de instroom daalde de instroom met 2,7%.