De meest kansrijke beroepen boden ook al voor de coronacrisis goede baankansen. In het overzicht met kansrijke beroepen staan veel zorgberoepen, zoals verzorgenden IG, (wijk)verpleegkundigen, operatieassistenten en GZ psychologen. Voor de coronacrisis waren in de zorg al grote personeelstekorten. Ook onder bijvoorbeeld leerkrachten, ICT’ers, monteurs, accountants en hoveniers is er nog altijd sprake van een tekort aan personeel.

De minst kansrijke beroepen boden ook al voor de uitbraak van het coronavirus minder goede kansen op werk. Naar verwachting blijven de baankansen in deze beroepen (voorlopig) beperkt. Sommige van deze beroepen hebben te maken met digitalisering, zoals ondersteunende secretariële medewerkers, baliemedewerkers bij banken of postagentschappen, bibliotheekmedewerkers en drukkerijmedewerkers. Hierdoor verdwijnt (een deel van) het werk en nemen de baankansen af.

Sommige sectoren zijn zwaar getroffen door de coronacrisis. Beroepen die tot voor de crisis nog te maken hadden met tekorten, maar nu niet meer, zijn vooral te vinden in de horeca, verkoop, beveiliging en transport & logistiek. Zo zijn de kansen voor bijvoorbeeld koks, objectbeveiligers en buschauffeurs ineens een stuk kleiner geworden. Dat de baankansen in deze beroepen zijn afgenomen kan iets tijdelijks zijn, maar het kan ook langer duren als het slechter gaat met de economie.