• Het aantal personen dat een jaar of langer een WW-uitkering heeft, daalt sneller dan het aantal personen met een WW duur korter dan een jaar. Het aantal langdurig WW’ers neemt nu sneller af dan vorig jaar. Niet doordat ze sneller uitstromen, maar doordat er minder bijkomen. Zowel de gunstige arbeidsmarkt als de aanpassing van de WW duur spelen een rol bij de afname van het aantal langdurige WW’ers. Acht op de tien langdurige WW’ers zijn 50 jaar of ouder. Het percentage langdurige WW verschilt per beroepsgroep. Het is het hoogst in beroepsgroepen met veel 50-plussers onder de WW’ers.
  • UWV verstrekte eind mei 2019 251.000 lopende WW-uitkeringen. Vergeleken met een jaar eerder is het aantal uitkeringen met 50.000 gedaald (-17%). Het aantal nieuwe WW-uitkeringen is deze lente nog wel gedaald ten opzichte van de vorige lente, maar wel veel minder dan de afgelopen twee jaar. Ook de werkloosheid neemt af.
  • Het aantal vacatures is in het afgelopen kwartaal het sterkst gestegen bij bedrijfseconomische en administratieve beroepen, managers en ICT beroepen.
  • De arbeidsmarkt is nog steeds gespannen. Ongeveer een kwart van de werkgevers ervaart een tekort aan arbeidskrachten als belemmering in de bedrijfsuitvoering. De krapte is het grootst bij ICT-beroepen, technische beroepen en dienstverlenende beroepen.