In 2016 is een trendbreuk opgetreden in de ontwikkeling van de instroom in de WIA: de instroom nam toe met 12%. In 2017 is de instroom verder gestegen. Uit analyses is gebleken dat we het grootste deel van de stijging kunnen verklaren als een verlaat gevolg van de kredietcrisis (instroom van zieke WW’ers) en als een gevolg van het langer doorwerken van oudere werknemers. Een deel van de instroom konden we nog niet verklaren. In dit rapport staat de vraag centraal wat de achtergrond is van de toename van de instroom van werknemers met een vast dienstverband (zieke werknemers).

Belangrijkste conclusies zijn:

  • De toename is vooral te verklaren door de stijging van de kans om in de WIA te stromen. Bij 60-plussers speelt ook de toegenomen populatie een rol. Er zijn meer 60-plussers die langer doorwerken.
  • De stijging van de instroomkans is geconcentreerd bij de bedrijfstakken Gezondheid, Onderwijs, Overheid en de bedrijfstak Financieel en diensten.

Hoewel geen sluitende verklaring kan worden gegeven, is wel een verdere stap gezet in het lokaliseren en achterhalen van de achtergronden bij de toename van de instroomstijging.