UWV wil graag inzicht krijgen in de verwachte gevolgen van technologische ontwikkelingen voor de vraag naar en de aard van werk in de komende 5 jaar. Dit om in onze dienstverlening aan werkzoekenden in te kunnen spelen op deze ontwikkelingen.

De belangrijkste conclusies:

  • Banen verdwijnen en veranderen als gevolg van robotisering en digitalisering. Dit heeft gevolgen voor werkenden en werkzoekenden.
  • TNO heeft in opdracht van UWV voor 12 functies in 6 sectoren onderzocht welke taken de komende 5 jaar gelijk blijven, veranderen, verdwijnen of erbij komen als gevolg van technologische ontwikkelingen.
  • Het resultaat is een methodiek waarmee UWV zelf veranderingen in kaart kan brengen en zo beter kan inspelen op ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.
Tegelijkertijd met dit UWV Kennisverslag is het rapport Nieuwe technologie en werk. Een verkennend onderzoek voor UWV verschenen. Dat rapport gaat in op de vraag welke technologieën op korte termijn toegepast kunnen worden als voorzieningen om de arbeidsparticipatie te verhogen en/of kosten voor huidige voorzieningen te verlagen.