In 2011 was nog steeds sprake van een ruime arbeidsmarkt, waarbij werkgevers selectiever waren bij het aannemen van personeel. Werkzoekenden met een relatief grote afstand tot de arbeidsmarkt (ongeschoolden, werkzoekenden zonder baan, ouderen), die een groot deel uitmaken van de UWV-klanten, vielen daardoor bij het aannemen van personeel veelal buiten de boot. De sectoren Industrie, Bouw, Handel en Overige dienstverlening combineerden in 2011 een toenemende vraag met een stijging van het aandeel moeilijk vervulbare vacatures. Bij deze sectoren hebben werkzoekenden een grotere kans om werk te vinden.
Belangrijkste bevindingen:
- Minder dan 2% van alle nieuwe dienstverbanden in een jaar wordt aangegaan door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
- Een derde van de 55‑plus‑WW’ers die weer werk vinden, vindt een baan via een uitzendbedrijf. Bedrijfstakken die de meeste kansen lijken te bieden voor 55‑plussers in de WW zijn het bouwbedrijf en de houthandel, de transportbranche, de industrie en de uitzendorganisaties. Het zijn vooral kleine en middelgrote werkgevers die kansen lijken te bieden voor 55‑plus‑WW’ers. Alle bedrijfstakken bieden min of meer gelijke kansen op werk voor Wajongers en WGA’ers.
- Selectie op kenmerken zoals ‘bedrijfstak’ en ‘personeelsomvang’ om mogelijk kansrijke werkgevers te herkennen is nauwelijks mogelijk. De verschillen tussen bedrijfstakken en tussen grote en kleine werkgevers zijn klein.
- Bij het zoeken naar werkgevers die mogelijk grotere kansen bieden voor werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt is het belangrijk gebruik te maken van kwalitatieve kenmerken van werkgevers. Belangrijke kenmerken zijn onder andere de mate van ervaring van werkgevers met moeilijk bemiddelbare werkzoekenden en het belang dat werkgevers hechten aan maatschappelijk verantwoord ondernemerschap.