Het Gilde Re‑integratie heeft in opdracht van UWV twee projecten uitgevoerd die erop gericht zijn om de kennis die in de hoofden van UWV-werkcoaches zit naar boven te halen. Doel is de werkwijze van werkcoaches objectiveerbaar, evalueerbaar, overdraagbaar en herhaalbaar te maken. Een van de projecten had betrekking op de begeleiding van oudere werkzoekenden (45-plussers), een groep die aanzienlijk vaker langdurig werkloos blijft dan jongeren. Vooral voor werkloze 55-plussers is de kans op het vinden van werk klein, zelfs op een gespannen arbeidsmarkt.

Enkele bevindingen:

  • Bij oudere werkzoekenden zijn drie factoren van belang met betrekking tot re-integratie: rouwverwerking vanwege het verlies van de baan, geloof in het eigen kunnen en de vaardigheid van netwerken. Om oudere werkzoekenden hierin te versterken, organiseren werkcoaches groepsgewijze trainingen (workshops) en netwerkbijeenkomsten. Werkcoaches hebben daarom behoefte aan zowel een methodisch concept als een overzicht van bruikbare oefenvormen.
  • Punt van aandacht is dat de meeste instrumenten zich richten op de wat beter opgeleide 45-plussers. Dit wringt, omdat de groep van oudere werkzoekenden voor een groot deel uit lagergeschoolden bestaat.
  • De kansen van ouderen op de arbeidsmarkt zijn voor een aanzienlijk deel afhankelijk van het selectiegedrag van werkgevers. De betrokken werkcoaches menen dat meer gebruik kan worden gemaakt van instrumenten om dat gedrag te beïnvloeden.

Het andere project had betrekking op de omgang met niet-nalevend gedrag: gedrag waarbij cliënten zich niet aan de regels en verplichtingen houden en/of niet actief naar werk zoeken. Hieraan is aandacht besteed in artikel 3.2 in UKV 2010-IV.