De maximale WW-duur wordt mogelijk verkort van de huidige 38 maanden tot 1 jaar. De beleidstheorie is dat een kortere WW-duur de terugkeer van langdurig werkloze WW’ers naar de arbeidsmarkt meer bevordert (prikkelwerking) dan in de huidige situatie het geval is. In dit artikel geven we een indicatie van eventuele gevolgen.

Enkele bevindingen:

  • De groep langdurig (langer dan één jaar) werkloze WW’ers bestaat voor de helft uit 55-plussers. Binnen de groep 55-plussers zijn er grofweg twee klantgroepen: laagopgeleiden uit bedrijfstakken met een veelal ongunstig arbeidsmarktperspectief (40% van de langdurig werkloze ouderen) en hoogopgeleiden uit bedrijfstakken met een veelal gunstig arbeidsmarktperspectief (20% van de langdurig werkloze ouderen).
  • De 40% groep noemen we ‘niet-kunners’: mensen die wel willen werken maar die er niet in slagen werk te vinden. Voor deze groep zal de prikkelwerking van een kortere WW-duur waarschijnlijk gering zijn.
  • In de 20% groep bevinden zich mensen die wellicht sneller werk zouden kunnen vinden, maar hiertoe minder de financiële noodzaak voelen (‘niet-willers’). Voor deze groep zou de prikkel wel kunnen werken.