Brugbanen zijn bedoeld om de doorstroming voor arbeidsongeschikten naar reguliere arbeid te vergemakkelijken. Werkgevers die een brugbaan creëren voor herbeoordeelde arbeidsongeschikten hebben recht op een subsidie van maximaal 50% van het minimumloon, mits er sprake is van een dienstverband voor minstens 12 maanden met de intentie de arbeidsongeschikte ook na de subsidieperiode in dienst te houden. TNO onderzocht in opdracht van UWV de werking van de tijdelijke regeling brugbanen herbeoordeelden in 2008 en 2009.
Enkele bevindingen:
- Werkgevers die (recent) ervaring hebben met het aannemen van arbeidsongeschikten zijn eerder dan andere werkgevers geneigd weer een arbeidsongeschikte te aan te nemen, in dit geval op een brugbaan. Zo verwacht een kwart van de werkgevers die eerder een brugbaan hebben geopend dat het komende jaar weer te doen en van de werkgevers die anderszins een arbeidsongeschikten in dienst hebben genomen verwacht 20% dat.
- Werkgevers zijn overwegend goed te spreken over het functioneren van de op een brugbaan aangenomen herbeoordeelde arbeidsongeschikte. Zo acht driekwart van de werkgevers de arbeidsproductiviteit van de herbeoordeelde arbeidsongeschikte (minstens) even hoog als die van collega’s, slechts 10% denkt dat het ziekteverzuim boven het gemiddelde ligt en slechts een kwart dat het risico op uitval bovengemiddeld is.