Mensen die gebruikmaken van het vangnet van de Ziektewet hebben geen werkgever en dus niet de mogelijkheid (geleidelijk) hun oude baan te hervatten. UWV is verantwoordelijk voor hun verzuimbegeleiding en re-integratie. Het is belangrijk om te weten of deze groep moeilijkheden ondervindt bij het verwerven van een structurele plek op de arbeidsmarkt en in hoeverre ze heen en weer pendelen tussen verschillende uitkeringen. Dit artikel kijkt naar het beroep dat zij in de periode 2003-2008 hebben gedaan op WW, WAO of een arbeidsongeschiktheidsclaimbeoordeling.
Enkele bevindingen:
- Ruim de helft van de vangnetters die drie maanden ziek zijn blijkt in de afgelopen vijf jaar één of meerdere keren (eerder) een beroep op een werknemersverzekering te hebben gedaan.
- In het bijzonder bij zieke WW’ers is relatief vaak sprake van een uitkeringsverleden (63%). Maar ook een substantieel deel van de uitzendkrachten (ruim de helft) en eindedienstverbanders (43%) hebben zo’n verleden. Zieke WW’ers verschillen vooral van beide andere vangnetgroepen doordat een substantieel groter deel (35% versus 11%) een arbeidsongeschiktheidsverleden heeft.
- Een substantieel deel van de vangnetters die drie maanden ziek zijn is niet voor het eerst klant bij UWV. Dit versterkt het beeld dat het gaat om mensen die om gezondheids- of andere redenen moeilijk een duurzame positie op de arbeidsmarkt weten te verwerven.