Werk boven uitkering en de klant centraal is het devies van UWV en zijn ketenpartners bij de uitvoering van hun taak. Klantgerichtheid is derhalve geboden. Een groot deel van de klantgroepen van UWV komt moeilijk duurzaam aan het werk. Een gevolg hiervan is dat deze klanten zich vaak via verschillende stadia door de keten bewegen. Dat heeft klantstromen tot gevolg, zoals die van zieke werknemers naar de WIA-poort. En ook stromen in en uit de WW, naar werk of naar de WWB, van de WWB naar de Wajong. Om de juiste invulling aan de dienstverlening te geven, is inzicht nodig in wat de bepalende factoren van klantgerichtheid en participatie zijn. Bovendien is inzicht nodig hoe klantstromen lopen en waardoor die bepaald worden.
Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten en bevindingen in dit UKV:
- De uitslag van een claimbeoordeling beïnvloedt of er een klacht of bezwaar wordt ingediend en waarover.
- Bij de WIA-poort worden meer en ernstiger functionele beperkingen geconstateerd dan bij de WAO-poort. Het aandeel van mensen in de WIA die afkomstig zijn uit het Ziektewet-vangnet bedraagt ruim 40%.
- Het totaal aantal WAO’ers en WIA’ers komt inmiddels onder het niveau van 1982 en de stroom van bijstand naar Wajong is opgelopen tot 20% van de Wajong-instroom.
- Er wordt meer licht geworpen op de kenmerken die van belang zijn voor de participatie van de UWV-klantgroepen die in dat verband extra aandacht vragen, namelijk Wajongers, mensen die zijn aangewezen op het vangnet van de Ziektewet (vangnetters), oudere WW’ers en de mensen die doorstromen van de WW naar de bijstand.
- Ook wordt een methodiek ontvouwd om efficiënt uit verschillende klantsignalen de relevante informatie voor verdere verbetering van dienstverlening te verkrijgen.
Uiteraard is er ook aandacht voor de volumeontwikkelingen in de sociale zekerheid.