Gezondheidsproblemen vormen voor veel klantgroepen van UWV een belangrijke belemmering bij het zoeken, verkrijgen en behouden van werk. De Internationale Classificatie van Functioneren (ICF) van de WHO biedt een conceptueel kader dat specifiek ontwikkeld is om de (mogelijke) gevolgen van ziekte op menselijk functioneren in kaart te brengen, en gericht op participatiebevordering. Uit onderzoek blijkt dat bij WW’ers met een negatieve gezondheidsperceptie frequent contact, een persoonlijke aanpak gericht op arbeidsmarktperspectief en duidelijkheid over rechten en plichten impact hebben.

Binnen de keten van werk en inkomen zijn verschillende stromen mogelijk. Zo kunnen mensen vanuit de WW doorstromen naar de WWB of - na werkhervatting - weer terugstromen naar de WW. Ook kunnen mensen vanuit de WIA (of WAO) na werkhervatting weer terugkeren naar de WIA (WAO). Hierbij kunnen zogeheten draaideursituaties ontstaan, waarbij dezelfde mensen telkens weer in verschillende uitkeringsregelingen opduiken. Twee van deze stromen lichten we in deze kwartaalverkenning uit: draaideursituaties binnen de vangnetregeling voor de Ziektewet en overgangen tussen WGA en IVA.

Het is de bedoeling dat zo veel mogelijk mensen vanuit een uitkering weer aan het werk gaan. Bij re-integratietrajecten blijkt dat niet het moment van inzet bepalend is voor het succes ervan, maar de mate waarin de re-integratie selectief en gericht wordt ingezet.

Uiteraard is er ook in deze kwartaalverkenning aandacht voor de volumeontwikkelingen in de sociale zekerheid.