De zevende periode NOW (NOW-5) beslaat ditmaal geen drie, maar twee maanden. Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies kunnen een tegemoetkoming in de loonkosten krijgen voor de maanden november en december 2021. Net als in de zesde periode NOW is de tegemoetkoming maximaal 85 procent en kan er een maximaal omzetverlies van 80 procent worden opgegeven. Het voorschot is zoals altijd 80 procent van de berekende tegemoetkoming. Het voorschot wordt dit keer niet in termijnen betaald, maar in één keer.

Nieuw in de zevende periode NOW is dat ook bedrijven die na 1 februari 2020 gestart zijn in aanmerking komen voor loonsteun. Om het omzetverlies te kunnen berekenen is er tenminste één maand volledige referentieomzet nodig vóór de NOW-periode. Dat betekent dat alle bedrijven die gestart zijn vóór 1 oktober 2021 in aanmerking kunnen komen voor NOW. Camps: ‘Het doet ons goed dat we nu ook deze starters kunnen helpen, want ook zij worden geraakt door de coronamaatregelen. Zo kunnen we een nog grotere groep werkgevers ondersteunen bij het doorbetalen van de lonen. Dat zorgt voor continuïteit van bedrijven en behoud van werkgelegenheid.’ Afhankelijk van wanneer een bedrijf is gestart, is de wijze waarop de referentie-omzet wordt berekend iets anders. De precieze voorwaarden voor starters en alle andere informatie over de zevende periode NOW is te vinden op de website van UWV.

UWV was de afgelopen weken al begonnen om voorbereidingen te treffen voor het geval het kabinet weer zou besluiten tot loonsteun. ‘Maar om echt aan de slag te kunnen was eerst een besluit van het kabinet nodig over alle parameters voor deze inmiddels zevende periode NOW’, aldus Camps. ‘Deze week was ook de definitieve regeling klaar. Vervolgens is het bij ons alle hens aan dek om de puntjes op de i te zetten en ervoor te zorgen dat we werkgevers zo snel mogelijk kunnen helpen. Ik ben heel trots op al die medewerkers die hier nu weer druk mee bezig zijn.’

Het NOW-team van UWV is, na de eerdere zes NOW-rondes, goed op elkaar ingespeeld, zegt programmamanager Ingrid Arts. 'Iedereen weet wat ‘ie moet doen, dat is mooi om te zien. Je moet je onder meer voorstellen dat de rekenmachine met alle variabelen moet worden aangepast. Maar ook de brieven moeten worden aangepast, het aanvraagformulier, de content op de website, de Q&A's, de simulatietools, noem maar op. En natuurlijk wilden we alles testen, ook de zevende keer hebben we dat weer gedaan. Het was dit keer echt een krappe planning. Toch is het gelukt om ervoor te zorgen dat we op 13 december open kunnen. Daar zijn we heel blij mee, want daardoor kunnen werkgevers nog gebruik maken van de NOW vóór of rond de laatste salarisronde van het jaar.’

Om werkgevers ruim de gelegenheid te geven om NOW aan te vragen, blijft het loket nog een maand open na afloop van de NOW-periode, tot en met 31 januari 2022.