De STAP-regeling is dit jaar een nieuwe en laagdrempelige regeling. De toenemende interesse is een bevestiging voor de behoefte waarin de STAP-regeling voorziet. In twee en half uur tijd hebben 37.500 mensen een budget aangevraagd. Hiermee kunnen ze een opleiding volgen en zelf de regie nemen over het verstevigen van hun positie op de arbeidsmarkt. Zo blijven ze goed inzetbaar.

Bij de start om 10 uur stonden ook deze periode weer tienduizenden mensen klaar om een aanvraag te starten. Binnen enkele minuten waren de eerste aanvragen al ingediend. Door de piek ontstonden bij aanvang nog wel wachttijden. De interesse voor het STAP-budget is groter dan het beschikbare budget in deze ronde. Net na het middaguur was er geen budget meer beschikbaar terwijl er nog wel mensen in de rij stonden. We begrijpen dat mensen die geen aanvraag konden indienen teleurgesteld zijn.

Deze aanvraagperiode was er 32,6 miljoen euro beschikbaar en kon gekozen worden uit ruim 100.000 opleidingen bij 771 verschillende publieke en private opleiders. In de vorige periode waren dit nog 540 verschillende opleiders. Inmiddels is een deel van de aanvragen al verleend. Het grootste gedeelte van de aanvrager krijgt binnen enkele dagen bericht.

Het STAP-budget is een landelijke regeling vanuit de overheid, voor mensen tussen de 18 jaar en pensioengerechtigde leeftijd, bedoeld om een training, cursus of opleiding te volgen. UWV voert deze regeling namens de overheid uit en daarvoor is een digitaal portaal ontwikkeld. Voor mensen die ondersteuning nodig hebben bij de digitale aanvraag zitten tientallen medewerkers klaar om telefonisch te helpen. Ook kunnen mensen voor ondersteuning terecht op een van de 35 UWV kantoren.

Per persoon is één keer per jaar STAP-budget te verkrijgen met een maximum van 1.000 euro, zolang er budget is. Het STAP-budget wordt direct aan de opleider uitgekeerd. Dit jaar zijn vijf aanvraagtijdvakken – om de twee maanden – waarin het STAP-budget kan worden aangevraagd. De derde aanvraagperiode is nu gesloten en de volgende aanvraagperiode start op 1 september. In totaal is er dit jaar circa 160 miljoen euro beschikbaar voor meer dan 160.000 toekenningen, afhankelijk van de gemiddelde hoogte van het aangevraagde STAP-budget. Vanaf volgend jaar loopt dit budget op tot 200 miljoen euro verdeeld over 6 tijdvakken.