In de derde aanvraagperiode van het STAP-budget was minder budget beschikbaar dan in voorgaande aanvraagperiodes. Doordat er in 2024 geen middelen meer beschikbaar zijn voor het STAP-budget wil het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het nog beschikbare budget in 2023 gerichter in zetten op scholing die meer arbeidsmarktgericht is. Dit zal gaan gebeuren vanaf de vierde aanvraagperiode. Deze zal plaatsvinden in september. Daardoor was er in de derde periode 20 miljoen beschikbaar in plaats van 34 miljoen.

Bij de opening van het (digitale) loket om 10 uur zaten ook dit keer weer veel mensen klaar om een aanvraag in te dienen. In totaal waren er 187.300 voorinschrijvingen gedaan om het STAP-budget aan te vragen. Op het hoogtepunt stonden er zo’n 275.000 apparaten in de wachtrij. Mensen staan vaak met meer laptops, telefoons of tablets tegelijk ingelogd. Rond 11:45 was er geen budget meer beschikbaar, dit was vroeger dan in eerdere periodes. ‘Doordat er minder budget beschikbaar was dan normaal was het budget nog sneller vergeven dan normaal.' zegt Ronald van Zijp, landelijk manager STAP bij UWV. ‘Daardoor zijn er nog meer mensen teleurgesteld dat zij, misschien weer niet, het STAP-budget hebben kunnen aanvragen. Dat is erg zuur voor deze mensen. Aan de andere kant hebben wel 24.000 mensen de kans gekregen om hun arbeidsmarktpositie te verbeteren dankzij stap deze periode.’

Bijna 80.000 mensen dienden in de eerste twee aanvraagperiodes van 2023 een aanvraag in. In 2022 werden in vijf rondes ruim 214.000 STAP-aanvragen toegekend. Meer dan de helft van de aanvragers is maximaal mbo-4 opgeleid. Zo’n 58 procent van de aanvragers wil zich met het STAP-budget bijscholen om het huidige werk beter te kunnen doen, 42 procent wil zich omscholen ofwel de mogelijkheid creëren om ander werk te kunnen doen. De aanvragen zijn gedaan bij 1.169 verschillende opleiders en er zijn 17.190 verschillende cursussen of opleidingen aangevraagd.

Het STAP-budget is een landelijke regeling vanuit de overheid, voor mensen tussen de 18 jaar en pensioengerechtigde leeftijd, bedoeld om een training, cursus of opleiding te volgen. UWV voert deze regeling namens de overheid uit en daarvoor is een digitaal portaal ontwikkeld. Voor mensen die ondersteuning nodig hebben bij de digitale aanvraag zitten tientallen medewerkers klaar om telefonisch te helpen. Ook kunnen mensen voor ondersteuning terecht op een van de 35 UWV kantoren.