Het aantal aanvragen in de eerste (werk)week is iets hoger dan tijdens de tweede aanvraagperiode. Toen waren na vijf dagen zo’n 17.000 aanvragen binnen. In de eerste aanvraagperiode NOW lag het aantal aanvragen beduidend hoger. Op de vrijdag na de opening van het loket op maandag 6 april stond de teller toen op 79.000.

De regeling NOW is bedoeld om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden in deze moeilijke tijd. Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van drie maanden, komen in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden oktober tot en met december. Die tegemoetkoming is dit keer maximaal 80 procent bij een omzetverlies van 100 procent en evenredig minder bij een lager omzetverlies. Daar staat tegenover dat de loonsom met 10 procent mag dalen zonder dat dit gevolgen heeft voor de hoogte van de tegemoetkoming. In eerste instantie betaalt UWV een voorschot van 80 procent van de tegemoetkoming. Het voorschot wordt in drie termijnen betaald.

Ook bij de derde periode van de NOW-regeling zet UWV alles op alles om ervoor te zorgen dat werkgevers die recht hebben op een tegemoetkoming hun voorschot zo snel mogelijk uitbetaald krijgen. De eerste week laat zien dat dit lukt. Van de ruim 21.000 binnengekomen aanvragen zijn er nu 9781 goedgekeurd, samen goed voor een eerste voorschot van 236 miljoen euro. Daarvan hebben 946 werkgevers dat eerste voorschot, in totaal 26 miljoen euro, al ontvangen, de rest volgt direct na het weekend. ‘Het is goed om te zien dat ook nu het betaalproces voorspoedig verloopt’, zegt Janet Helder, lid van de Raad van Bestuur. ‘Werkgevers kunnen zo de salarissen doorbetalen en zo blijven banen behouden. Het is mooi om daar als UW een bijdrage aan te kunnen leveren.’

Voor een snelle afhandeling is wel van belang dat werkgevers de aanvraag in één keer goed en volledig invullen. Om werkgevers daarbij te helpen zijn op de website van UWV uitgebreide informatie en instructiefilmpjes te vinden.

Ook is het van belang dat werkgevers een realistische inschatting van hun situatie maken. Met de rekenhulp Omzetverlies kunnen werkgevers het percentage aan omzetverlies berekenen. Op www.simulatienow.nl kunnen werkgevers een inschatting maken van de hoogte van het voorschot en de uiteindelijke tegemoetkoming. De tool laat onder andere zien wat de gevolgen zijn van een dalende loonsom.

Werkgevers kunnen nog een aanvraag indienen tot en met 13 december.