In het Werkcentrum kunnen mensen uit de hele arbeidsmarktregio zich geheel vrijblijvend oriënteren en vragen stellen over hun loopbaan, werk, scholingsmogelijkheden en kansen op de arbeidsmarkt. Dat kan zowel fysiek als online. Dit moet de match tussen vraag en aanbod verbeteren en helpen bij het oplossen van de oplopende personeelstekorten. Er werken 22 mensen in het Werkcentrum die geïnteresseerden ‘op weg helpen’. Als gids helpen zij mensen met het oriënteren op mogelijkheden en interesses, op het onderzoeken van scholingsmogelijkheden en met loopbaanadvies op maat, waarbij het niet uitmaakt of iemand een uitkering heeft, net van school komt, werkend of werkzoekend is. Iedereen is welkom.

Een Werkcentrum is een samenwerking tussen UWV, gemeenten en diverse andere partijen die actief zijn op de arbeidsmarkt. In het Werkcentrum Regio Amersfoort werken UWV en de gemeenten Amersfoort, Leusden, Woudenberg, Nijkerk, Baarn, Bunschoten en Soest samen met een aantal vakbonden, VNO NCW en onderwijsinstellingen zoals MBO Amersfoort en ROC Midden-Nederland.

Het bieden van toekomstperspectief voor iedereen die het Werkcentrum binnenkomt, is volgens de Amersfoortse wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh de belangrijkste ambitie. ‘Dit is de eerste ingang voor mensen die een stap willen maken op de arbeidsmarkt. Dat zien we ook mooi terug in de resultaten tot nog toe, want we draaien al een aantal weken. We hebben al meer dan 60 mensen kunnen helpen met vragen over hun carrière en stappen op de arbeidsmarkt,’ zei ze tijdens de openingsspeech. De wens tot verdere samenwerking was er al sinds UWV en de gemeente Amersfoort gezamenlijk optrokken in werkgeversdienstverlening. Dat was zo’n tien jaar geleden. Met alle nu betrokken partijen, heeft die samenwerking geleid tot de oprichting van het Werkcentrum. Directeur Uitvoering UWV Werkbedrijf Bernard van Nijnatten: ‘RWC’s kunnen een belangrijke rol spelen in het oplossen van krapte op de arbeidsmarkt door met bezoekers in gesprek te gaan over beroepen en sectoren waar een tekort aan personeel is. Zo bieden we mensen perspectief op werk op de arbeidsmarkt en helpen we de regionale werkgevers hun personeelstekorten op te lossen. Het RWC zie ik als de volgende fase is onze samenwerking en ik hoop dat iedereen die deze locatie verlaat, dat doet met perspectief op de toekomst.’