De toeloop komt niet onverwacht. ‘De gedeeltelijke lockdown en de recente aanscherpingen komen in bepaalde sectoren hard aan’, zegt UWV-bestuurder Janet Helder. ‘Bovendien is de periode waarin een aanvraag kan worden gedaan dit keer relatief kort. We hielden er daarom rekening mee dat het meteen flink druk kon worden. Ik ben blij om te zien dat we goed voorbereid waren en alles vlekkeloos verloopt.’ De drukte was overigens wel veel minder dan bij de eerste aanvraagperiode, aan het begin van de coronacrisis. Toen kreeg UWV op de eerste dag dat het loket open was (6 april) meer dan 35.000 aanvragen te verwerken.
De regeling NOW is bedoeld om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden in deze moeilijke tijd. Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van drie maanden, komen in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden oktober tot en met december op voorwaarde dat ze hun personeel gewoon doorbetalen. Die tegemoetkoming is dit keer maximaal 80 procent bij een omzetverlies van 100 procent en evenredig minder bij een lager omzetverlies. Daar staat tegenover dat de loonsom met tien procent mag dalen zonder dat dit gevolgen heeft voor de hoogte van de tegemoetkoming. In eerste instantie betaalt UWV een voorschot van 80 procent van de tegemoetkoming. Het voorschot wordt in drie termijnen betaald.
UWV spant zich tot het uiterste in om werkgevers zo snel mogelijk uit te betalen. ‘In de voorgaande aanvraagperiodes is het ons gelukt om de meeste werkgevers al binnen een week hun eerste voorschot te betalen. Daar zetten we nu ook weer op in’, aldus RvB-lid Janet Helder. ‘Zo kunnen werkgevers salarissen doorbetalen en blijven banen van werknemers behouden. En daar is het om te doen. Als UWV zijn we trots dat we daar een bijdrage aan kunnen leveren.’
Voor een snelle afhandeling is wel van belang dat werkgevers de aanvraag in één keer goed en volledig invullen. Op de website van UWV is alle informatie te vinden om ze daar bij te helpen. Minstens zo belangrijk is dat werkgevers een goede inschatting van hun situatie maken, zeker wanneer werkgevers te maken hebben met een dalende loonsom sinds juni, de maand die straks bij de vaststelling van de definitieve tegemoetkoming als vergelijking wordt genomen. Tijdens de derde aanvraagperiode mag de loonsom met tien procent dalen. Is het meer, dan leidt dit tot een lagere definitieve tegemoetkoming en een mogelijke terugvordering. ‘Het is goed om dat mee te wegen in de beslissing om wel of geen aanvraag in te dienen’, aldus UWV-bestuurder Janet Helder.
Om werkgevers te helpen bij het maken van een goede inschatting zijn er online rekenhulpen ontwikkeld. Op www.rekenhulpomzetverlies.nl kunnen werkgevers het percentage aan omzetverlies over een periode van drie maanden berekenen. Met de simulatietool op www.simulatienow.nl kunnen werkgevers een inschatting maken van de hoogte van het voorschot en de uiteindelijke tegemoetkoming. De tool laat onder andere zien wat de gevolgen zijn van een dalende loonsom. Helder: ‘We adviseren werkgevers echt gebruik te maken van die hulpmiddelen vóór ze een aanvraag indienen, om onaangename verrassingen achteraf te voorkomen.’
Werkgevers kunnen tot en met 13 december een aanvraag indienen voor de derde periode NOW.
UWV en CBS publiceren elke maand op de derde donderdag van de maand de werkloosheidscijfers in Nederland. Dit persbericht is een extra toelichting op de WW-cijfers van UWV. De WW-cijfers gaan altijd over het aantal officieel toegekende uitkeringen. De cijfers over het aantal WW-uitkeringen van de maand april verschijnen vanwege Hemelvaart op woensdag 20 mei.