De dienstverlening van UWV omvat tal van diensten en middelen om mensen te ondersteunen in hun zoektocht naar werk. Startpunt is werk.nl, waar werkzoekenden een eigen werkmap aanmaken. Ze kunnen er hun cv plaatsen en vacatures vinden. Met behulp van online tests brengen ze hun kwaliteiten en interesses in kaart. Ook zijn er op werk.nl tal van (online) trainingen en webinars te volgen om jezelf te ontwikkelen. Verder biedt de website veel informatie over onder meer solliciteren, een eigen bedrijf beginnen en arbeidscontracten.
Werkzoekenden kunnen ook naar een van de 35 regionale mobiliteitsteams. Daarin werkt UWV samen met een veelheid aan partijen. Doel van de regionale mobiliteitsteams is om mensen die hun baan verliezen en vast dreigen te lopen, zo goed en zo snel mogelijk naar ander werk te begeleiden. Daarbij gaat het ook bijvoorbeeld om schuldhulpverlening of scholing. Bij de regionale mobiliteitsteams kunnen mensen terecht met een WW-of bijstandsuitkering, maar ook mensen die (nog) geen recht op een uitkering hebben en zzp’ers.
Door zijn gedegen kennis van de arbeidsmarkt weet UWV in welke sectoren en beroepen de kans om een baan te vinden groot of juist klein is. Zo inventariseert UWV landelijk én regionaal de zogeheten kansrijke en kansarme beroepen en ‘overstapberoepen’. Die laatste kunnen goede alternatieven zijn voor beroepen waarin het lastig is om werk te vinden.
De 35 Leerwerkloketten in Nederland helpen mensen bij hun om- of bijscholing. De Leerwerkloketten zijn een samenwerking van UWV, gemeenten en regionale opleidingscentra. De adviseurs geven mensen antwoord op hun vragen over leren en werken. Ze kunnen voor werkzoekenden een (gratis) competentietest aanvragen, waarmee zij beter inzicht krijgen in hun kwaliteiten en de competenties die ze voor een bepaalde baan moeten ontwikkelen. Door een leerwerktraject te volgen, een combinatie van leren en werken, kunnen mensen de overstap naar een ander, kansrijker beroep maken. Wanneer iemands eigen werk verandert, dan helpen de adviseurs mensen om een goede bijscholingscursus of -training te vinden.
Een van de instrumenten die we inzetten om mensen aan het werk te helpen en houden is het STAP-budget. STAP staat voor STimulering ArbeidsmarktPositie. Het is een landelijke regeling die door UWV wordt uitgevoerd. Iedereen met een relatie tot de Nederlandse arbeidsmarkt kan een budget van maximaal 1000 euro aanvragen voor scholing of persoonlijke ontwikkeling. Het aanvragen kan via een digitaal portaal en UWV keert het budget direct aan opleiders uit. Door de toegang zo eenvoudig mogelijk te maken, stimuleren we ook vooral lager opgeleiden om gebruik van het STAP-budget te maken.