Dreigt ontslag voor een groep werknemers, dan ondersteunen wij werkgevers bij het begeleiden van hun personeel naar ander werk. Centraal aanspreekpunt voor deze dienstverlening zijn de werkgeversservicepunten in de 35 arbeidsmarktregio’s.

Op werk.nl kunnen werkgevers vacatures plaatsen en naar geschikt personeel zoeken, 24 uur per dag, alle dagen van de week. Als ze hulp nodig hebben, bieden we ze advies en ondersteuning via onze werkgeversservicepunten. Daar werkt UWV samen met gemeenten, onderwijsinstellingen en kenniscentra. Extra aandacht en deskundigheid hebben we voor werkzoekenden die moeilijk aan de slag kunnen komen.

We helpen werkgevers invulling te geven aan de banenafspraak uit 2015 om meer werk te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking, zoals Wajongers. Om hen in dienst te nemen en houden kunnen werkgevers via UWV allerlei vormen van (financiële) ondersteuning krijgen, zoals loondispensatie (bij lagere productiviteit), looncompensatie (bij ziekte), een proefplaatsing of jobcoaching.

Bij de dreiging van ontslag voor grote groepen ondersteunen we werkgevers bij het vinden van ander (geschikt) werk voor hun boventallig personeel.

In samenwerking met EURES helpt UWV werkgevers om personeel in het buitenland, in Europa, te zoeken. Zij kunnen bij UWV ook terecht voor een eventueel benodigde werkvergunning.

In de 35 regionale mobiliteitsteams werkt UWV met een veelheid aan partijen samen om mensen (weer) aan het werk te helpen, ongeacht of ze (recht op) een uitkering hebben. Het gaat om gemeenten, vakbonden, werkgeversorganisaties, Cedris, MBO Raad, NRTO, SBB en twee ministeries. Doel van de regionale mobiliteitsteams is om mensen die hun baan verliezen en vast dreigen te lopen, zo goed en zo snel mogelijk naar ander werk te begeleiden. Werkgevers en werknemers zijn samen verantwoordelijk voor de begeleiding van vertrekkend personeel van werk naar werk. Via de regionale mobiliteitsteams kunnen we daar in een vroeg stadium ondersteuning bij bieden. Niet alleen bij de begeleiding naar ander werk, maar ook bijvoorbeeld door schuldhulpverlening of scholing.

Om werkgevers te helpen bij het oplossen van personeelstekorten brachten we een document uit met 27 adviezen. Ze zijn verdeeld in drie categorieën: ‘nieuw talent aanboren’, ‘werk anders organiseren’ en ‘boeien en binden’. Het document is vooral bedoeld om werkgevers inspiratie te bieden.