Direct naar inhoud

Werkgeversonderzoek UWV: 9 op 10 werkgevers biedt scholing

Bijna 9 op de 10 werkgevers biedt scholing aan tenminste 1 werknemer aan, blijkt uit het werkgeversonderzoek van UWV. In de publieke sectoren is het aandeel werkgevers dat scholing aanbiedt het hoogst. Het bieden van ontwikkelingsmogelijkheden is een belangrijke factor bij het behoud van personeel. In de zorg biedt 97% van de werkgevers scholing aan. Toch is de uitstroom van zorgmedewerkers groot, meldt CBS. UWV biedt werkzoekenden omscholing naar de zorg aan en draagt zo bij aan het verkleinen van de krapte in de zorg.

Van snackbar naar vaste aanstelling in de zorg

De 56-jarige Karin had uiteenlopende banen, maar kreeg steeds geen vast contract. ´Ik heb als voedingsassistent in een verpleeghuis gewerkt. Ik heb in de catering gewerkt. Ik heb twee jaar in een snackbar gewerkt. Ik heb allerlei uitzendwerk gedaan, maar uiteindelijk was het allemaal tijdelijk werk en ik wilde juist vastigheid.’ Toen ze zonder werk zat, kreeg ze een telefoontje van haar adviseur bij UWV. Die moedigde haar aan een opleiding te volgen met uitzicht op vast werk in een zorginstelling. ´Ik heb mijn diploma gehaald en kon meteen doorstromen in een baan bij Proteion. Het contact met mensen en de afwisseling vind ik leuk aan het werk. Geen dag is hetzelfde, en ik kan in de zorg echt iets voor iemand betekenen.’

‘Scholing, zowel bij- en omscholing, is erg belangrijk in het verkleinen van de krapte op de arbeidsmarkt.’ Dat laat Frank Eskes, arbeidsmarktadviseur van UWV weten. ‘Er is sprake van een mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. In sommige gevallen sluit het aanbod van werkzoekenden qua ervaring, diploma’s en vaardigheden niet aan op de vraag van werkgevers. Scholing lost dit op.’

Verschillen tussen sectoren

In de publieke sectoren (zoals overheid, onderwijs en zorg) geven bijna alle werkgevers aan dat werknemers aan een vorm van scholing hebben gedaan. Hiermee dragen deze werkgevers bij aan de ontwikkeling en scholing van hun personeel. In de horeca (82%), bouw (86%), en detailhandel (86%) ligt dit aandeel lager dan gemiddeld. Dat komt vooral omdat laatstgenoemde sectoren relatief veel kleine organisaties, scholieren/studenten met bijbanen, flexwerk en laag- tot middelbaar geschoold personeel herbergen.

Een Leven Lang Ontwikkelen

Scholing is interessant voor werkgever én werknemer. Voor de werkgever leidt scholing tot productievere werknemers. Eskes: ‘Ook is het bieden van ontwikkelingsmogelijkheden een belangrijke factor bij het behoud van personeel, én dragen werknemers die een opleiding hebben gevolgd hun nieuwe kennis en vaardigheden weer over op hun collega’s. Werknemers die scholing hebben gevolgd zijn vaker het volgende jaar nog steeds aan het werk, hebben een hoger uurloon en schatten hun kans om ergens anders aangenomen te worden hoger in.

Mogen wij u kort nog wat vragen over uw chatgesprek?