Sinds 2019 voert UWV de Tolkvoorziening in het leef-, werk- en onderwijsdomein uit. Dit doet UWV in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Sinds 1 januari 2022 gelden er nieuwe, hogere, tarieven voor zowel het werk-, en leefdomein als voor het onderwijsdomein. Ook zijn de aanvullende vergoedingen aangepast zoals bijvoorbeeld een verhoging van de onregelmatigheidstoeslag en harmonisering van de reiskostenvergoeding.

Deze tarieven zijn tot stand gekomen op basis van een onderzoek naar een representatief uurloon voor tolken en de harmonisatie van de tarieven binnen de verschillende domeinen. Dit onderzoek is gestart omdat UWV de tarieven wilde harmoniseren nadat UWV ook de tolkenvoorziening is gaan uitvoeren in het leefdomein in 2019. Uit het onderzoek kwamen nieuwe tarieven, waarin de tarieven voor het werk- en leefdomein zijn vastgesteld op 66.06 euro per uur en 57.66 euro voor het onderwijsdomein.

Naar aanleiding van deze nieuwe tarieven zijn er vragen en signalen bij UWV binnengekomen over de totstandkoming van de tarieven. UWV neemt deze vragen en signalen serieus en laat daarom een onafhankelijke partij onderzoek doen naar de totstandkoming van de tarieven. Dit mede op verzoek van partijen uit het veld. UWV heeft samen met de ministeries van SZW, OCW en VWS de Auditdienstrijk gevraagd om dit onderzoek uit te voeren. In het onderzoek zullen ook meerdere organisatie uit het gebruikers- en tolkenveld gevraagd worden om te participeren.

UWV en de ministeries SZW, OCW en VWS vinden het belangrijk dat iedereen die hulp nodig heeft van een tolk de mogelijkheid krijgt om deze hulp te krijgen. Ook vinden wij het van belang dat de tolken hiervoor een representatief tarief betaald krijgen. Daarom bekijkt UWV periodiek of de tarieven nog representatief zijn.

De Auditdienst Rijk (ADR) is de onafhankelijke interne auditor van de Rijksoverheid. De Auditdienst Rijk onderzoekt op verzoek van de politieke en ambtelijke leiding van ministeries de beleids- en de bedrijfsvoering. Met de onderzoeksresultaten kunnen interne knelpunten in de bedrijfsvoering vroeg gesignaleerd en aangepakt worden.