Guus van Weelden, van de Raad van Bestuur van UWV, is enthousiast dat UWV partner is binnen de mobiliteitsteams. ‘Het verliezen van je baan is ontzettend ingrijpend, en brengt onzekerheid met zich mee. Wij geloven dat mensen op hun best zijn als zij deelnemen aan de arbeidsmarkt. Daarom zijn wij blij dat we werknemers die in dienst zijn bij hun werkgever, maar binnenkort hun baan verliezen, al kunnen ondersteunen naar nieuw werk.’
Regionale Mobiliteitsteams bieden hulp aan werkgevers en zijn werknemers die met werkloosheid worden bedreigd. Een Regionaal Mobiliteitsteam kan al hulp bieden aan mensen die nog aan het werk zijn maar met werkloosheid worden bedreigd vóórdat zij in een uitkering belanden. Dat geldt ook voor mensen die zich bij de gemeente melden voor een bijstandsuitkering.
Guus van Weelden: ‘Met de hulp van deze mobiliteitsteams voorkomen we hopelijk dat meer mensen in de WW of de bijstand komen, maar belangrijker nog: we kunnen mensen perspectief op werk bieden in tijden van de coronacrisis.
Regionale Mobiliteitsteams bieden hulp op maat. Ongeacht of iemand bijvoorbeeld al een uitkering heeft. De partijen bieden dienstverlening aan vanuit hun eigen expertise. Zo kan UWV voor de dienstverlening aan WW’ers gebruik maken van extra hulp via het mobiliteitsteam, bijvoorbeeld op het gebied van schulden of scholing. De mobiliteitsteams hebben ook speciale aandacht voor zzp’ers, mensen uit de Banenafspraak en jongeren.
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakt bekend dat de eerste drie regio’s zijn gestart met de inrichting van de mobiliteitsteams. Dat zijn Groot Amsterdam, Midden-Utrecht en Midden-Brabant. Op korte termijn gaan zij aan de slag om mensen te begeleiden bij het zoeken naar nieuw werk. Medio 2021 zullen in alle arbeidsmarktregio’s mobiliteitsteams van start gaan.