Er is de laatste tijd veel aandacht voor de zorg voor mensen met langdurige klachten na covid, ook op het vlak van WIA-beoordelingen. Jim Faas deed vorig jaar een oproep aan deze groep mensen om hun ervaringen met WIA-beoordelingen te delen. Een deel daarvan was negatief, wat als basis is gebruikt voor vervolgonderzoek dat hij samen met Nina Wijnands van UWV heeft verricht naar de onderbouwing van en conclusies door UWV-verzekeringsartsen bij deze beoordelingen. In totaal ging het daarbij om 46 rapportages van cliënten die een negatieve ervaring hadden. Uit het onderzoek blijkt dat voor deze 46 cliënten de inhoudelijke onderbouwing van het oordeel in 75 procent van de gevallen als onvoldoende moest worden beoordeeld.

Het resultaat van dit onderzoek is een aantal weken geleden aangeboden aan Johanna Hirscher, als verantwoordelijk lid van de Raad van Bestuur van UWV. Daarbij heeft zij een eerste reactie gegeven: ‘Ik ben iedereen dankbaar die zijn ervaringen heeft gedeeld. Dankzij het initiatief van Jim Faas en Nina Wijnands om initieel dossieronderzoek te doen, hebben we een waardevol inzicht gekregen in de kwaliteit van de beoordelingen. De bevindingen en aanbevelingen zijn van belang voor het verbeteren van onze dienstverlening aan cliënten. Dat is van groot belang omdat het hier gaat om mensen die in een kwetsbare positie verkeren en lang in onzekerheid zitten.

Verzekeringsartsen van UWV zijn specialisten op het gebied van arbeid en gezondheid en in het bijzonder verzekeringsgeneeskunde. Op het moment dat zieke werknemers, of zieke WW’ers zich bij UWV melden zijn zij allemaal kwetsbaar, dat geldt niet alleen voor de cliënten uit dit onderzoek. Het is de taak van UWV om te zorgen dat zij zich gezien, gehoord en geholpen voelen door een goede beoordeling uit te voeren die recht doet aan de cliënt en zijn belemmeringen. Dat is een proces dat continu wordt gemonitord en waar nodig wordt aangepast en verbeterd. Een onderzoek als dit helpt daarbij, omdat het kan zorgen voor betere kennisdeling en - waar nodig - gerichte bijscholing.

Het huidige onderzoek is gebaseerd op 46 rapportages van cliënten die een negatieve ervaring hebben op een totaal van zo’n 12.000 WIA-beoordelingen van cliënten met langdurige covidklachten. Deze 46 rapportages geven een waardevol beeld, maar zijn geen afspiegeling van het geheel. Om die reden is meer onderzoek nodig. Dit wordt samen met Jim Faas in gang gezet en zal naar verwachting aan het einde van het jaar kunnen worden afgerond. Daarbij worden ook wetenschappelijke verenigingen en patiëntenverenigingen betrokken.