Jaarlijks update UWV de lijst kansrijke beroepen om werkzoekende en mensen die een overstap willen maken een goed beeld te geven van welke beroepen op het moment goede baankansen bieden. Door de krapte op de huidige arbeidsmarkt is het niet onlogisch dat er steeds meer beroepen bij komen waar de kans op werk goed is. In deze update zijn er dan ook nieuwe beroepen toegevoegd aan de lijst. Het gaat om de beroepen medisch secretaressen, politieagenten, treinmachinisten, orthopedagogen, buschauffeurs lijndienst en directiesecretaressen en managementassistenten.

Op de lijst met kansrijke beroepen staan beroepen op alle niveaus. Ook staan er beroepen bij waarvoor geen of nauwelijks instroomeisen worden gesteld. Het gaat om oppermannen en hulparbeiders in de bouw, assemblagemedewerkers, bijrijders, verkeersregelaars en verkoopmedewerkers tankstation. Voor deze beroepen worden geen of nauwelijks instroomeisen gesteld, waardoor deze voor een grotere groep mensen toegankelijk zijn.

Ook op andere niveaus zijn er genoeg mogelijkheden om werk te vinden. Zo zijn er op middelbaar beroepsniveau grote kansen als verzorgende IG, monteurs witgoed, woonbegeleiders gehandicaptenzorg, handhavers en metselaars. Op hoger niveau kun je snel aan het werk als leerkrachten basisonderwijs, securityspecialist ICT, HR-adviseur, biochemisch analist en projectleider grond-, weg en waterbouw.

Ondanks de krapte zijn er toch nog wel banen die op dit moment minder goede kansen op werk bieden. Het gaat om beroepen waar al jaren minder goede kansen zijn op werk, met name door de grote concurrentie onder werkzoekenden. Specifiek gaat het om activiteitenbegeleiders, dierenverzorgers, uitvaart- en mortuariummedewerkers en instellingskoks.

Een van de beroepen die op de kansrijke beroepenlijst staat is verkeersregelaar. Harry (64) raakte na 40 jaar werkloos toen tijdens de coronacrisis zijn werk als touringcarchauffeur ophield. Met hulp van UWV vond hij daarna werk als verkeersregelaar. Waar hij nu met veel plezier werkt. “Het is heel afwisselend. De ene keer sta je voor een hek bij een weg die is afgesloten, dan weer bij een bouwterrein waar je vrachtwagens de weg wijst. Er is geen ruimte voor sleur, want je hebt elke keer een nieuwe situatie.”

De kansrijke beroepenlijst is een belangrijk onderdeel in de dienstverlening van UWV. Aan de hand van de lijst kunnen adviseurs werk van UWV werkzoekenden helpen bij het vinden van een passende baan, met goede kansen op werk.

Op werk.nl/arbeidsmarktinformatie is de volledige lijst kansrijke beroepen te vinden.